ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κτίριο Δομπόλη: η σύμβαση των 12,5 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Κτίριο Δομπόλη: η σύμβαση των 12,5 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2023, 20:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην υπογραφή της σύμβασης για την ανακατασκευή του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου και τη μετατροπή του σε διοικητικό κέντρο, δηλαδή σε Δημαρχείο, προχώρησαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο ανάδοχος του έργου.

Το κόστος της σύμβασης για το έργο αυτό που θα γίνει με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή», ανέρχεται σε 12,48 εκατ. ευρώ, με την ανάδοχο εταιρία (Ν. & Κ. Γκολιόπουλος Α.Τ.Ε.) να δίνει έκπτωση μόλις 0,11%! (Η ίδια εταιρία έχει δώσει έκπτωση 1% και για την αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά που θα γίνει επίσης με μελέτη-κατασκευή).

Ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης χωρίς επί της ουσίας να έχει πραγματική, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Εδώ και έναν χρόνο, υπάρχουν οι προσδοκίες ότι το έργο θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, και δη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξης». Μετά τις εκλογές, αναμένονται όντως να ανοίξουν κάποιες προσκλήσεις για αστική ανάπλαση κι άλλες παρεμβάσεις. Μέχρι στιγμής, η ανακατασκευή του κτιρίου στην οδό Δομπόλη δεν έχει ενταχθεί πάντως στο ΕΣΠΑ. Η δημοτική αρχή ευελπιστεί ότι όλα θα πάνε καλά, κάνοντας αναφορά και στη στήριξη που είχε από την κυβέρνηση. 

«Δική μας υποχρέωση ήταν να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να ανοίξουμε τον δρόμο της κατασκευής με την υπογραφή της σύμβασης. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης και να απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και τα επόμενα χρόνια το σημερινό ερείπιο θα είναι ένα κτίριο-κόσμημα που θα μας κάνει όλους περήφανους» αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου. Ο οποίος επισημαίνει παράλληλα ότι το έργο αυτό «θα φέρει πάντα τη σφραγίδα του Μωυσή Ελισάφ, αφού χάρη στις δικές του ενέργειες και συνεργασίες το κτίριο αποδόθηκε στην πόλη».


Το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης από το καλοκαίρι του 2022, χωρίς όμως εγγεγραμμένη πίστωση. Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, το έργο εντάσσεται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης ώστε κατόπιν να ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος».

Η εγγραφή του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Ιωαννιτών να προχωρήσει στον διαγωνισμό. Τον Φεβρουάριο του 2023, το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης, με τη δημοτική αρχή να σημειώνει σε ανακοίνωσή της το εύλογο: «Το επόμενο βήμα είναι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ της δημοτικής αρχής και των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει το έργο» αναφέρεται.

Περίπου έναν μήνα μετά, ανακοινώθηκε ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αποφάσισε να υποστηρίξει το έργο του νέου Δημαρχείου και να διαθέσει 12,5 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΕΠ 530 «Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ειδικών δράσεων Περιφέρειας Ηπείρου 2020-2022». Η διαδικασία αυτή ήταν απαραίτητη για να ανοίξει «ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης». Και προφανώς πρόκειται για μια πρόσκαιρη διευκόλυνση εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, τα οικονομικά της οποίας είναι ιδιαίτερα στριμωγμένα.

Και σήμερα 10 Μαΐου, ήρθε η υπογραφή της σύμβασης. Στο συμφωνητικό των δύο μερών που είναι αναρτημένο στη «Διαύγεια», γίνεται αναφορά «στην εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό έτους 2023 του Δήμου Ιωαννιτών πίστωση ύψους 6 εκατ. ευρώ με πηγή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2022 για τον Δήμο Ιωαννιτών και για συνολικό προϋπολογισμό ύψους 12.500.000,00 €. Η δαπάνη αφορά πολυετή δέσμευση, ως εξής: 6.000.000,00 € για το έτος 2023 και 6.500.000,00 € για το έτος 2024».

Αν και δεν διευκρινίζεται ποιο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων –του υπουργείου Ανάπτυξης ή της Περιφέρειας Ηπείρου, με τις πιθανότητες να είναι υπέρ της δεύτερης-, σημασία έχει ότι ο Δήμος έχει εγγράψει για φέτος 6 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του και θα εγγράψει άλλα 6,5 εκατ. ευρώ του χρόνου.

Με απλά λόγια, οι αριθμοί υφίστανται, τα χρήματα όμως όχι ακόμη. Η ένταξη σε ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποτελεί μονόδρομο για τον Δήμο Ιωαννιτών. Ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει πια σύμβαση, και όταν υπάρχουν συμβάσεις, υπάρχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα δημόσια έργα. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι εργασίες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back