Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παλαιό Πανεπιστήμιο, μακρύς ο δρόμος

Εικόνα του άρθρου Παλαιό Πανεπιστήμιο, μακρύς ο δρόμος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2021, 20:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα της αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη επανέρχονται, με κάθε ευκαιρία, στο προσκήνιο, κυρίως από ανθρώπους που έχουν μνήμες από το κτίριο αυτό. Δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί ένα κτίριο με το οποίο όλη η πόλη διεκδικεί μια νέα σχέση μαζί του, λόγω της κοινωνικής και εκπαιδευτικής του διαδρομής, αλλά και της θέσης του.

Την περασμένη εβδομάδα, άνοιξε για άλλη μια φορά (αρχικά μέσω social media) η συζήτηση για το μέλλον του παλιού Πανεπιστημίου, με τη δημοτική αρχή να διαβεβαιώνει ότι «δεν αδιαφορεί ούτε ολιγωρεί».

Εκ των πραγμάτων, το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στη σημερινή του συνεδρίαση, εκτός ημερήσιας διάταξης. Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητικότητα συναδέλφων του, δηλαδή πανεπιστημιακών καθηγητών, εκτίμησε ότι η παραχώρηση του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι περισσότερο ζήτημα νομικό παρά πολιτικό. «Φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική βούληση» είπε για να προσθέσει ότι η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το κτίριο είχε παραχωρηθεί για χρήση από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η οποία τελικά δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια (ένας παλιότερος σχεδιασμός προέβλεπε για στέγαση δημόσιων υπηρεσιών). «Πρέπει να υπερνικηθεί επί της ουσίας η παραχώρηση της παραχώρησης» ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Έκανε δε γνωστό ότι ο Δήμος αναμένει την επίσκεψη του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΑΔ Στέφανου Βλαστού για τη διενέργεια της αυτοψίας, ενώ υπενθύμισε ότι στο υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2019 έθετε το ζήτημα της αξιοποίησης του ακινήτου για στέγαση σχολικών μονάδων. Ωστόσο, όπως είπε, δεν είναι η μοναδική λύση για τη χρήση του ακινήτου. «Έχουν προταθεί πολλές λύσεις από πολίτες» ανέφερε.

Μία από αυτές τις προτάσεις αφορούν τη δημιουργία Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης, η οποία είχε κατατεθεί για πρώτη φορά στην πρώην δημοτική αρχή από τον Μανώλη Κολοκυθά, έναν από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες της Αθήνας, ο οποίος ήταν απόφοιτος και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» θύμισε ότι επί της θητείας της στην Περιφέρεια Ηπείρου, είχε ζητηθεί συνοδεία τεχνικοοικονομικής πρότασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η εκχώρηση του κτιρίου με σκοπό την κατασκευή συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές, στα πρότυπα σύγχρονων φοιτητικών εστιών, και με τη λειτουργία εμπορικών και μουσειακών χρήσεων στον ισόγειο χώρο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε πει όμως «όχι»… Στην τοποθέτησή της, η κα Καλογιάννη επεσήμανε πάντως όσον αφορά τη μελλοντική χρήση του κτιρίου ότι «σήμερα είναι πιθανό να προκύπτουν και άλλες ελκυστικότερες προτάσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου αυτού».

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων ενημέρωσε ακόμη ότι πρόσφατα έγινε και μια σύσκεψη για το θέμα στο γραφείο του δημάρχου, με την πρωτοβουλία να την παίρνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, όπως είπε ο ίδιος. Στη «σύσκεψη αυτή των πανεπιστημιακών», όπως είπε ο κ. Μπαρτζώκας, εκτός από τον ίδιο και τον κ. Ελισάφ, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής Ιωαννίνων Άγγελος Παπαγεωργίου και ο επίκουρος καθηγητής της ίδιας σχολής Γιώργος Σμύρης.

Σε αυτή τη σύσκεψη, συζητήθηκαν τρία θέματα για το παλιό Πανεπιστήμιο: μια παρέμβαση στο κτίριο για την εξωτερική «αναβάθμισή» του προκειμένου να… μετριαστεί η κακή εικόνα του –κάτι που είχε αποφασιστεί και επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα, αλλά τελικά δεν έγινε κάτι-, η αποκατάσταση του κτιρίου (το κτίριο ανεγέρθηκε το 1960, ωστόσο ακολούθησαν μεταγενέστερες σημαντικές προσθήκες) και τέλος οι ενδεχόμενες, μελλοντικές χρήσεις του. Όλα αυτά αναμένεται να πάρουν μια μορφή πρότασης, κάποια στιγμή.

Με άλλα λόγια; Υπάρχει ένα ερειπωμένο κτίριο που έχει αφήσει το «αποτύπωμά» του στην ιστορία της πόλης. Ένα κτίριο που ανήκει στο Δημόσιο και το οποίο διεκδικεί ο Δήμος χωρίς να έχει αποφασίσει τι θέλει να το κάνει (και τι μπορεί να το κάνει). Δεδομένου δε της μεγάλης επιφάνειας του κτιρίου και της τοποθεσίας του, η μελλοντική του χρήση –κι εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση- θα καθορίσει σημαντικά και τη φυσιογνωμία της πόλης. Αναμφίβολα, δεν είναι εύκολη η αποστολή αυτή. Ο δρόμος λοιπόν είναι μακρύς ακόμα… Και κάθε διεκδίκηση είναι εφικτή, όταν υπάρχει σαφής σχεδιασμός.


Διαβάστε:

Κάποιες σκέψεις για το παλαιό Πανεπιστήμιο

ΣΧΟΛΙΑ
Ευτυχία Πάτρα - Δεληγεώργη
Επιτέλους να βρεθεί μια ιδανική "λύση" γι αυτό το ιστορικό κτίριο τής πόλης τών Ιωαννίνων! Σπούδασαν πολλά νέα παιδιά από τα Γιάννενα κι από άλλες πόλεις τής Ελλάδας! Με σχολές ιδανικές γιατί έβρισκαν άμεσα εργασία οι απόφοιτοι τελειώνοντας τις σπουδές τους!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back