dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παλιό Πανεπιστήμιο: και εγένετο... διοικητήριο

Εικόνα του άρθρου Παλιό Πανεπιστήμιο: και εγένετο... διοικητήριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2021, 13:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και ο… από μηχανής θεός για την υπόθεση του παλιού Πανεπιστημίου λέγεται τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο. Μια υπουργική απόφαση του 2001 που λειτουργεί συναινετικά μεταξύ του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ αλλά κυρίως έρχεται να «κατοχυρώσει» τον τρόπο αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου- όσον αφορά τουλάχιστον τις δύο πλευρές-, όταν αυτό παραχωρηθεί.

Η συνάντηση των δύο αντρών, την οποία είχε προαναγγείλει την Παρασκευή ο κ. Καχριμάνης, έγινε σήμερα το πρωί. Μέσα στο σαββατοκύριακο όμως κάποια δεδομένα προστέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη να δηλώνει τελικά ότι «ως Περιφέρεια Ηπείρου δίνουμε το δικαίωμα στον Δήμο να κάνει ό,τι θέλει». Και χωρίς προφανώς να χρειαστεί να τον… «πείσει ο δήμαρχος».

Πρόκειται για την «ανακάλυψη» μιας υπουργικής απόφασης του 2001 (επί Κώστα Λαλιώτη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος), σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο στον χώρο του παλιού Πανεπιστημίου. Την υπουργική αυτή απόφαση επεσήμανε με σημείωμά του στον περιφερειάρχη ο περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Βλέτσας.

Το τοπικό ρυμοτομικό αυτό σχέδιο ορίζει ότι ο χώρος προορίζεται για ανέγερση κτιρίου διοίκησης. Κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση δεδομένου του γεγονότος ότι τότε ξεκίνησαν από την κρατική Περιφέρεια οι διαδικασίες για τη στέγαση υπηρεσιών. Ένας σχεδιασμός που υλοποιήθηκε κατά το ήμισυ (μόνο στο πίσω κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, όπου σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες της Εφορίας κ.ά.) επειδή τα χρήματα δεν έφτασαν.

«Το ΦΕΚ μιλάει καθαρά για κτίριο διοίκησης. Παράλληλα δίνει συντελεστή δόμησης, και άρα άλλες δυνατότητες από πλευράς δόμησης» είπε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν γνώριζε την υπουργική αυτή απόφαση. Στο σχετικό ΦΕΚ (αριθμός 76Δ.2001) αναφέρεται συντελεστής δόμησης 1,6 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανεγερθησόμενου κτιρίου 22,50 μέτρα (όσο είναι σήμερα το κτίριο, ίσως και ψηλότερο), με τον περιφερειάρχη να επισημαίνει ότι υπάρχει και η δυνατότητα κατεδάφισης και ανέγερσης νέου κτιρίου.

Ο κ. Ελισάφ από την πλευρά, o οποίος όταν έκανε την πρόταση στον πρωθυπουργό για στέγαση Δημαρχείου στο παλιό Πανεπιστήμιο, δεν γνώριζε για το ΦΕΚ αυτό (όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του τουλάχιστον, καθώς μίλησε για «νέα δεδομένα»), μίλησε για το νομοθετικό αυτό πλαίσιο το οποίο «επιτάσσει διοικητικές υπηρεσίες». «Αποτελεί μια λύση που θα συζητήσουμε στη συνέχεια, όταν θα μας παραχωρηθεί το κτίριο» τόνισε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία της παραχώρησης από την ΕΤΑΔ δεν είναι εύκολη. «Υπάρχει μια δαιδαλώδης γραφειοκρατία» είπε. Επίσης, επεσήμανε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει επιδείξει όψιμο ενδιαφέρον για την όλη υπόθεση, επικαλούμενος την αλληλογραφία που είχε ο Δήμος με την ΕΤΑΔ από τον Δεκέμβριο του 2019.

Ερωτώμενος για το Δημοτικό Συμβούλιο (το οποίο δεν έχει πάρει κάποια απόφαση), ανέφερε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει τις δικές του απόψεις, αλλά ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία. Έχεις έναν χώρο που το ΦΕΚ προβλέπει ότι θα γίνουν διοικητικές υπηρεσίες»...

Παράλληλα δεν απέκλεισε να υπάρξουν και άλλες, παράλληλες χρήσεις. «Θα ακούσουμε και τις προτάσεις που έρχονται, έχοντας όμως ως κορμό και άξονα τις διοικητικές υπηρεσίες» τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος, και η θέση του κ. Καχριμάνη. «Τα πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο. Η βασική κατεύθυνση είναι διοικητήριο, αλλά μπορούν να προστεθούν κάποιες άλλες χρήσεις», τόνισε και έφερε ως παράδειγμα τα Μουσεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Προφανώς, η ύπαρξη ενός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Ωστόσο, η επίκληση του σχεδίου αυτού (που βασίζεται σε υπουργική απόφαση και δη σε μια υπουργική απόφαση που βγήκε για να καλύψει τον σχεδιασμό της εποχής εκείνης) αποτελεί επί της ουσίας μια πολιτική απόφαση του περιφερειάρχη και του δημάρχου για το τι μέλλει γενέσθαι στο παλιό Πανεπιστήμιο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3