Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το «Παγκάκι της ειρήνης»

Εικόνα του άρθρου Το «Παγκάκι της ειρήνης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2019, 13:36
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Το καλύτερο όπλο είναι να καθίσεις και να κουβεντιάσεις». Αυτή είναι μια από τις πιο περίφημες φράσεις του Νέλσον Μαντέλα. Για να αποκαλυφθεί μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις 18 Ιουλίου, ανήμερα της Ημέρας Νέλσον Μαντέλα, το στούντιο Snohetta δημιούργησε το «παγκάκι της ειρήνης». Επισήμως, φέρει την επωνυμία «Το καλύτερο όπλο» και στοχεύει να διαδώσει, με απτό τρόπο, τις ευεργετικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από έναν ειρηνικό διάλογο.

Φόρος τιμής σε όλους τους κατόχους Νόμπελ Ειρήνης, το από αλουμίνιο εξάμετρο παγκάκι σχεδιάστηκε από το με έδρα το Όσλο στούντιο και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Hydro, η οποία ειδικεύεται σε κατασκευές αλουμινίου και τη σκανδιναβική εταιρεία επίπλων (οικιακών και για δημόσιους χώρους) Vestre. Το σχήμα του είναι τοξωτό και στην επιφάνειά του είναι χαραγμένη η φράση του Νέλσον Μαντέλα «το καλύτερο όπλο είναι να καθίσεις και να κουβεντιάσεις».


Το πιο αποτελεσματικό εργαλείο

«Στη σημερινή ψηφιοποιημένη και πολωμένη κοινωνία μας, το να καθίσεις και να κουβεντιάσεις μαζί με άλλους ενδέχεται να είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να βρούμε λύσεις και κοινό τόπο. Πιστεύουμε στη χρήση του ντιζάιν ως εργαλείου για τη δημιουργία συμβόλων που αντέχουν στον χρόνο, τα οποία ενθαρρύνουν καρποφόρα επικοινωνία» τόνισε ο ιδρυτής του Snohetta, Κγέτιλ Τρένταλ Θόρστεν.

Η εγκατάσταση ήταν παραγγελία του Nobel Peace Center στο Όσλο της Νορβηγίας. «Ελπίζουμε ότι το παγκάκι θα ενθαρρύνει τον κόσμο να καθίσει και να κουβεντιάσει - με φίλους, με αγνώστους, με αντιπάλους. Οι ειλικρινείς συζητήσεις είναι προϋποθέσεις ειρήνης» υπογράμμισε η εκτελεστική διευθύντρια του Nobel Peace Center, Λιβ Τέρες.

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και, στη συνέχεια, το «παγκάκι της ειρήνης» θα μετακομίσει, μόνιμα, στο Όσλο και θα τοποθετηθεί πλησίον του Nobel Peace Center και του Δημαρχείου της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, όπου κάθε χρόνο απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back