ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικά drones κατά ρωσικού δεξαμενόπλοιου

Εικόνα του άρθρου Ουκρανικά drones κατά ρωσικού δεξαμενόπλοιου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2023, 17:19
ΚΟΣΜΟΣ

Μια επίθεση από θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε ζημιές σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο κοντά στη στρατηγική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές το Σάββατο.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πλοίο SIG, που προσέγγιζε το στενό του Κερτς που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, χτυπήθηκε από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, δήλωσε επίσης ότι το ναυτικό της Ουκρανίας ήταν πίσω από την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα χωρικά της ύδατα.

Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά η γέφυρα της Κριμαίας και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες διακόπηκαν για αρκετές ώρες, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους στην Κριμαία, αναφέρει το Reuters.

Το Κίεβο σπάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας ή σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά έχει δηλώσει ότι η καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών της Ρωσίας ενισχύει τις πιθανότητες αντεπίθεσής του στον 17μηνο πόλεμο.

Χθες Παρασκευή, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη ναυτική βάση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο Νοβοροσίσκ προκάλεσε ζημιές σε ρωσικό πολεμικό πλοίο, την πρώτη φορά που το ουκρανικό ναυτικό προβάλλει τη δύναμή του τόσο μακριά από τις ακτές του.

Το ρωσικό Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης του Νοβοροσίσκ ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι δεν υπήρξε διαρροή καυσίμων από το SIG, καθώς το πλοίο μετέφερε μόνο τεχνικό έρμα. Είπε ότι το νερό είχε σταματήσει να εισρέει στο SIG και οι εργασίες ανάκτησης βρίσκονταν σε εξέλιξη με δύο ρυμουλκά που βρίσκονταν κοντά.

Το SIG προμήθευε με πετρέλαιο τα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Ρογκόφ, έναν διορισμένο από τη Ρωσία αξιωματούχο στη νοτιοανατολική περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στο δεξαμενόπλοιο και στον ιδιοκτήτη του, την Transpetrochart με έδρα την Αγία Πετρούπολη, το 2019, επειδή συνέβαλαν στην παροχή καυσίμων αεροσκαφών στη Συρία.

Φωτογραφία: TASS



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back