ΗΠΕΙΡΟΣ

«Όχι» της Άρτας στο φωτοβολταϊκό στην Καμπή

Εικόνα του άρθρου «Όχι» της Άρτας στο φωτοβολταϊκό στην Καμπή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2021, 02:11
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το δικό τους «όχι» είπαν και τα αρμόδια όργανα του Δήμου Αρταίων, και κυρίως το Δημοτικό Συμβούλιο, στην κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στην Καμπή, μετά και τη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί των χρήσεων δημοτικής έκτασης προκειμένου να γίνει ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Το προτεινόμενο έργο αφορά την αδειοδότηση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού και 151.515 φωτοβολταϊκών πλαισίων, μέγιστης ισχύος 49,9 MW, σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τον οικισμό Καμπής. Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορούσε την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, αναπτυσσόμενου σε δυο ξεχωριστές εκτάσεις. Η πρώτη έκταση 688.502 τ.μ. βορειοανατολικά του οικισμού και η δεύτερη έκταση 467.492 τ.μ. βόρεια του οικισμού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, οι συγκεκριμένες επενδύσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την περιοχή της Καμπής και επισύρουν δέσμευση δημοτικών εκτάσεων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τοπικές δραστηριότητες. Φόβοι υπάρχουν, επίσης, ότι ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική και μόνιμη αλλαγή στο μικροκλίμα της περιοχής και στα κλιματικά χαρακτηριστικά, λόγω της μεγάλης επιφάνειας που θα καλύπτουν τα πάνελ και της αντανακλαστικότητας αυτών.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, θα επέλθει μόνιμη αρνητική επίδραση στα εδαφολογικά, μορφολογικά και κύρια στα τοπιολογικά χαρακτηριστικά (οπτική όχληση) της περιοχής, λόγω της μεγάλης επιφάνειας που καταλαμβάνουν και της εγγύτητας με τον οικισμό (200 μ).. Και τέλος δραστική μείωση της επιφάνειας απορρόφησης των ομβρίων υδάτων με ενδεχόμενα μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα με άμεση επίδραση στον οικισμό έναντι του οποίου αναπτύσσονται.

«Είμαστε θετικοί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία. Με ιδιαίτερη χαρά χθες είδαμε ότι και η Περιφέρεια Ηπείρου τάσσεται με την άποψη των συλλογικών μας οργάνων προς όφελος της τοπικής μας Κοινωνίας και γενικότερα του Δήμου μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Η αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά χτες επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού στην Καμπή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back