Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

"Όχι" ψήφισαν οι Ελβετοί

Εικόνα του άρθρου "Όχι" ψήφισαν οι Ελβετοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2016, 03:18
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Oι Ελβετοί απέρριψαν μαζικά σήμερα Κυριακή 5 Ιουνίου την θέσπιση ενός εγγυημένου βασικού εισοδήματος για όλους, μισθωτούς ή άνεργους, ένα σχέδιο μοναδικό στον κόσμο που πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις στην χώρα.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 76,9% των ψηφοφόρων απέρριψαν το αμφιλεγόμενο αυτό σχέδιο.

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανήλθε σε 46%.

Στον αντίποδα, τα 2/3 των ψηφοφόρων ενέκριναν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και του δικαιώματος της προεμφυτευτικής διάγνωσης.

Η πρόταση «για ένα εγγυημένο βασικό εισόδημα» (RBI), που υποβλήθηκε από μία οργάνωση η οποία δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα, κατάφερε να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των πολιτών.

Βάσει της πρότασης, κάθε μήνα όλοι οι Ελβετοί και οι ξένοι που διαμένουν στην χώρα τουλάχιστον 5 χρόνια θα λαμβάνουν ένα ποσό ύψους 2.500 ελβετικών φράγκων (2.260 ευρώ) ανά ενήλικα, ο οποίος θα εργάζεται ή θα είναι άνεργος, και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο.

Ο μέσος μισθός στην Ελβετία ανέρχεται σε 6000 ελβετικά φράγκα.

Όσο κι αν γενναιόδωρη ακούγεται, η ιδέα να μπορεί κανείς να λαμβάνει χρήματα χωρίς να ανταποδίδει έμοιαζε ασυμβίβαστη στα μάτια μιας μεγάλης πλειονότητας των Ελβετών, που προσδίδουν μεγάλη αξία στην εργασία.

Την πρωτοβουλία υποστήριξε μόνο το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, ενώ η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα κατήγγειλαν ένα ουτοπικό και πολύ δαπανηρό σχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back