Ό,τι πει η νέα δημοτική αρχή…

Εικόνα του άρθρου Ό,τι πει η νέα δημοτική αρχή…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2023, 23:50

Η πρόταση διατήρησης ή μη των τεσσάρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ιωαννιτών –ΟΚΠΑΠΑ, Πνευματικό Κέντρο, Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας και Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος- βρίσκονται στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες, με την απερχόμενη και την επερχόμενη δημοτική αρχή να κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου πέταξε το γάντι στον νέο δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα οριστικοποιηθεί η πρόταση προς το υπουργείο Εσωτερικών, στις 6 Νοεμβρίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου επιμένει στη διατήρηση μόνο του ΟΚΠΑΠΑ, ενώ ο κ. Μπέγκας έχει υποστηρίξει τη διατήρηση και των τεσσάρων Νομικών Προσώπων.

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα στηρίξουμε όποια πρόταση καταθέσει η παράταξη της νέας δημοτικής αρχής και μέσα στο χρονικό όριο που προβλέπεται από το νόμο θα συμπληρώσουμε την τεκμηρίωσή της –αν αυτό απαιτείται- και θα την αποστείλουμε στο υπουργείο Εσωτερικών» είπε σήμερα ο κ. Παπαγεωργίου. Είπε δε ότι όλες οι υπηρεσιακές εισηγήσεις βρίσκονται στα χέρια των μελών του σώματος.

Ο ίδιος πάντως επέμεινε ότι η διατήρηση κι άλλων Νομικών Προσώπων πέραν του ΟΚΠΑΠΑ αποτελεί «μαξιμαλισμό» όπως και ότι η πρόταση της νυν δημοτικής αρχής για τη διατήρηση του ΟΚΠΑΠΑ «είναι ρεαλιστική», άρα και ικανή να πείσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την εξαίρεση.

Με αυτόν τον τρόπο άσκησε και την κριτική του στην πρόταση της νέας δημοτικής αρχής του κ. Μπέγκα, η οποία θέλει τη διατήρηση και των τεσσάρων Νομικών Προσώπων.

Σημειωτέον ότι η τελική απόφαση για τη διατήρηση ή μη κάποιου Νομικού Προσώπου ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά τα άλλα, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη θέση που είχε καταθέσει προεκλογικά (σ.σ. στον «Τύπο Ιωαννίνων», σε κοινή ερώτηση που είχε κατατεθεί σε όλες τις παρατάξεις). Τότε, όπως είπε, είχε διατυπώσει τη θέση ότι «ο διάλογος θα πρέπει να γίνει σε χρόνους κανονικότητας για την αυτοδιοίκηση ώστε να είναι και πιο ουσιαστικός». Είχε πει όμως και κάτι άλλο: «Η παράταξή μας δεν μπορεί να συναινέσει στην πρόβλεψη για κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Κοινωφελών Επιχειρήσεων, αλλά και των σχολικών επιτροπών».

Σαράντα μέρες μετά, ο κ. Παπαγεωργίου επικαλείται πια την ψήφιση του νόμου. «Το άρθρο 52 καθορίζει πως μπορεί να γίνει η εξαίρεση των Νομικών Προσώπων. Η Δημοτική Αρχή εκτίμησε ότι ο ΟΚΠΑΠΑ αποτελεί ένα νομικό πρόσωπο που μπορεί να διατηρήσει την αυτοτέλεια και την αυτονομία του ενώ τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα, με δυσκολίες μεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τον Δήμο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back