dodoni back
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Όταν υπήρχε εμπορική σχολή…

Εικόνα του άρθρου Όταν υπήρχε εμπορική σχολή…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2021, 09:48
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Στις αρχές του 20ου αιώνα, μπήκαν οι βάσεις για την εμπορική εκπαίδευση της χώρας. Το 1903 εκδόθηκε ο ιδρυτικός νόμος για τη σύσταση των εμπορικών σχολών οι οποίες ανήκουν «εις την τάξιν των εκπαιδευτηρίων της μέσης εκπαίδευσης, σκοπούσαι την διά καταλλήλου θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας προπαρασκευήν των εις αυτάς φοιτώσιν εις το εμπορικόν στάδιον».

Ως υποχρεωτικά μαθήματα ορίστηκαν τα θρησκευτικά, η ελληνική γλώσσα, η αριθμητική («και ιδία η εμπορική»), η γεωγραφία, γενικές γνώσεις του εμπορίου, λογιστική, καλλιγραφία, εμπορικό δίκαιο και τρεις ξένες γλώσσες.

Το 1923, ο Ελευθέριος Βενιζέλος προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία της Ανώτατης Σχολής Εμπορικών Επιστημών κατά το πρότυπο της αντίστοιχης Σχολής του Πανεπιστημίου της Λωζάνης. Η Σχολή αυτή μετονομάστηκε το 1926 σε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε) – σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αν σας αρέσει ο Τύπος μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Τόσο οι δημόσιες εμπορικές σχολές της μέσης εκπαίδευσης όσο και η Α.Σ.Ο.Ε.Ε. υπάγονταν για πολλές δεκαετίες στο υπουργείο Οικονομίας.

Όταν οι εμπορικές σχολές ιδρύονταν, τα Γιάννενα βρίσκονταν ακόμα υπό οθωμανική κυριαρχία. Απέκτησαν την εμπορική τους σχολή το 1923. Όπως όλες οι δημόσιες εμπορικές σχολές, ήταν αρχικά τετρατάξιες. Στη συνέχεια έγινε πεντατάξιες και από το 1933 εξατάξιες (οπότε και οι σχολές αυτές εξισώθηκαν με τα αντίστοιχα σχολεία της κλασικής μέσης εκπαίδευσης).

Το «σπίτι» της Εμπορικής Σχολής Ιωαννίνων ήταν στην οδό Δωδώνης (Βασ. Γεωργίου, παλιότερα). Εκεί που σήμερα στεγάζεται το 7ο Ενιαίο Γενικό Λύκειο. Το συγκεκριμένο διώροφο κτίριο ήταν γνωστό, όπως αναφέρει και ο Αν. Παπασταύρος στο λεύκωμα «Εγκώμιον Ιωαννίνων», και ως «κονάκι του πασά». Του έχουν αποδοθεί δε κι άλλα προσωνύμια ανάλογα με τις χρήσεις του: «παλατάκι», «παλιά Εμπορική Σχολή» προφανώς, «πρώην Κλασικό Λύκειο».

Το κτίριο αυτό φέρεται ότι χτίστηκε το 1870 για να αποτελέσει την κατοικία του βαλή των Ιωαννίνων. Μετά την απελευθέρωση, σύμφωνα με αναφορές, η διώροφη αυτή κατοικία φιλοξένησε τον τότε διάδοχο και μετέπειτα βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Β’.  Στη συνέχεια, αποτέλεσε την έδρα του αντιπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης Χρ. Ζωγράφου αλλά και τη «στέγη» του αγγλικού προξενείου. Από το 1923, το κτίριο συνδέθηκε με την Εμπορική Σχολή Ιωαννίνων –μέχρι και το 1960, οπότε και ο κύκλος των δημόσιων εμπορικών σχολών έκλεισε. Η Εμπορική Σχολή, τα χρόνια της λειτουργίας της, κατέβαλε μίσθωμα στο Αδελφάτο του Δημοτικού Νοσοκομείου «Η Αγάπη», στο οποίο είχε περιέλθει όλη η έκταση του Κουραμπά.

Από , το κτίριο συνέχισε να έχει εκπαιδευτικό ρόλο. Εκεί στεγάστηκε ένα από τα λίγα Κλασικά Λύκεια που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το Κλασικό Λύκειο Ιωαννίνων (όπως και τα υπόλοιπα, ανάλογα Λύκεια) καταργήθηκε το 1998 και μετατράπηκε σε Ενιαίο Λύκειο, όπως και παραμένει μέχρι σήμερα.

Το κτίριο στην οδό Δωδώνης χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1977.


Φωτογραφία: Ε. Χαλκόπουλος (τεχνικό περιοδικό «Έργα», 1928)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3