ΕΛΛΑΔΑ

Όταν ο Τομάσο Ντεμπενεντέτι «πέθανε» τον Κώστα Γαβρά…

Εικόνα του άρθρου Όταν ο Τομάσο Ντεμπενεντέτι «πέθανε» τον Κώστα Γαβρά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2018, 20:37
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κώστας Γαβράς είναι 85 ετών και… ολοζώντανος. Το διαβεβαίωσε ο ίδιος σε επικοινωνία του στην ΕΡΤ, διαψεύδοντας την «είδηση» που ξεκίνησε από ένα ψεύτικο προφίλ στο twitter και ενέπλεξε και τη νέα υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, αλλά και πρακτορεία όπως το Associated Press και μέσα όπως oι ΝΥ Times.

Σήμερα λοιπόν στις 16.11, ένα tweet του λογαριασμού MZorbaGR, ο οποίος είναι ψεύτικος (ο αληθινός υπάρχει στο site της κυβέρνησης, μαζί με όλα τα στοιχεία-λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των μελών της κυβέρνησης), ενημέρωνε ότι «πέθανε ο Κώστας Γαβράς».

Επτά λεπτά αργότερα, tweet από τον ίδιο λογαριασμό με την υπογραφή του Ιταλού Τομάσο Ντεμπενεντέτι ενημέρωνε ότι το προφίλ είναι ψεύτικο. 

Ο Ντεμπενεντέτι, από το 2011, κάνει αυτή τη «δουλειά»: Στήνει ψεύτικα προφίλ διασήμων στο διαδίκτυο «για να δείξει πόσο εύκολο είναι να κοροϊδέψει κανείς τον Τύπο στην εποχή των social media» και διαδίδει ψεύτικες ειδήσεις. 

Αυτή τη φορά κατάφερε να εμπλέξει το Associated Press, το Reuters και τα περισσότερα ελληνικά διαδικτυακά ΜΜΕ. Το Mediamass πάντως, η «βίβλος» των celebrity news δεν «μάσησε» και διέψευσε την είδηση από πολύ νωρίς.

To θέμα πήρε τάχιστα μεγάλες διαστάσεις. Η είδηση έφτασε μέχρι τη διαδικτυακή έκδοση των New York Times που αργότερα την απέσυραν φυσικά. Το ίδιο το Associated Press παραδέχθηκε το λάθος και κατέβασε το tweet.



Ελάχιστα μέσα ακολούθησαν το παράδειγμά του πάντως. Αρκετά ελληνικά ΜΜΕ, μόλις έγινε αντιληπτή η φάρσα, χειρίστηκαν το θέμα ποικίλλα: Άλλα εξαφάνισαν την είδηση και άλλα διασκεύασαν το κείμενο αποδίδοντας την ευθύνη στην υπουργό Πολιτισμού, χωρίς αυτή όμως να έχει σχέση.

Στο τέλος αυτής της φάρσας, απομένει ο ιταλός φαρσέρ που πέτυχε το σκοπό του και μια υπενθύμιση ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν αναξιόπιστες κατά βάση πηγές ενημέρωσης.




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back