ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο αμνός προσγειώθηκε στο Μπρόντγουεϊ

Εικόνα του άρθρου Όταν ο αμνός προσγειώθηκε στο Μπρόντγουεϊ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2018, 17:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Πολύ πριν οι Genesis γίνουν μια ποπ μπάντα που έχασε τον Πίτερ Γκάμπριελ, για κακή της τύχη και όχι τον Φιλ Κόλινς πχ, ήταν ένα «ανοιχτό βιβλίο» του «τεχνοκρατικού» ροκ εν ρολ. Αυτού του είδους που ή το μισείς ή το αγαπάς, δηλαδή.

Πριν από 44 χρόνια, κυκλοφόρησαν ένα από τα δύο πιο εμβληματικά τους άλμπουμ, το διπλό The lamb lies down in Broadway.

 Αυτός που έριξε την ιδέα για ένα concept δίσκο, με θέμα μάλιστα το «Μικρό Πρίγκιπα» του Εξιπερί, ήταν ο Μάικ Ράδερφορντ, ο κιθαρίστας του γκρουπ και ένας από τους τρεις που θα μείνουν στη νέα φάση της μπάντας, λίγο αργότερα. Ο Γκάμπριελ όμως διαφώνησε και επειδή ήδη η περσόνα του ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα τετραγωνικά του γκρουπ, πέρασε το δικό του. Συγκεκριμένα, δεν ήθελε ένα τόσο «φωτεινό θέμα».

Αντί του Μικρού Πρίγκιπα, ο Γκάμπριελ κατέθεσε ένα υπερσύνθετο διήγημα σχετικά με έναν πορτορικάνο νεαρό που προσπαθεί να βρει το απώτερο νόημα στη Νέα Υόρκη, συναντώντας διάφορους χαρακτήρες.

Το αποτέλεσμα είναι δύο δόσεις ελιτίστικο και άλλες τόσες χιλιάδες, υποβλητικό. Η ιδέα του Γκάμπριελ, επηρεασμένη από τα φιλμ του Αλεχάντρο Τσοντορόφσκι, γέννησε ένα εγκυκλοπαιδικό μουσικό έργο που από τα αυλάκια του, περνούν μια σειρά αμερικάνικες αναφορές ενός αγγλικού γκρουπ: Ο Λένι Μπρους, ο Ίβελ Κανίνελ, η ΚΚΚ, οι αφοί Μαρξ…

Πώς χωράνε όλα αυτά μέσα σε ένα μουσικό έργο; Αυτό είναι κάτι που μόνο η ιδιοφυία του Γκάμπριελ μπορούσε να συλλάβει, δυστυχώς όμως και να εξηγήσει, μερικές φορές.

Έτσι λοιπόν, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στις ΗΠΑ, ο Γκάμπριελ είπε στη μπάντα ότι φεύγει. Στη δημόσια ανακοίνωση του χωρισμού του, έβαλε τίτλο «Έξω άγγελοι, έξω», υπογράφοντας το εξόδιο μιας τρομερής, όσο και ιδιόρρυθμης εποχής.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back