To Βαθύπεδο βρίσκεται στους πρόποδες της Σαρμανίτσας του όρους Λάκμος (Περιστέρι), σε υψόμετρο 1.150 μ., και είναι ένα από βλαχόφωνα χωριά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Ιστορικά και χωροταξικά είναι ένα χωριό που συνδεόταν με το Συρράκο.
Ήταν στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν πολλές οικογένειες του Συρράκου αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού στο χωριό. Και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Βαθύπεδου, που αποτέλεσε επί της ουσίας ένα «παρακλάδι» του Συρράκου. Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και την τυροκομία.
Βαθύπεδο και Συρράκο αποτελούσαν μια κοινότητα μέχρι το 1876, οπότε και ήρθε η «ανεξαρτητοποίηση». Τότε, η ονομασία του χωριού δεν ήταν Βαθύπεδο, αλλά Προσβάλα (συναντώνται και οι τύποι: Ποσβάλα ή Προυβάλα).
Ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Ευ.Οικονόμου στη μελέτη του «Τα οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική εξέταση) αναφέρει ότι το τοπωνύμιο «Προσβάλα» είναι σλάβικης προέλευσης: από το πρόθεμα που σημαίνει «διά, επάνω» και του ουσιαστικού που σημαίνει «έλος».
Ο λόγιος του 19ου αιώνα Ιωάννης Λαμπρίδης, περιγράφοντας την τοποθεσία, κάνει λόγο για μια περιοχή «κρημνώδη εκ καταβυθισμάτων». Η νέα του ονομασία, η οποία επισημοποιήθηκε το 1928 –μια περίοδο μετονομασίας πολλών χωριών και οικισμών στην Ελλάδα-, παραπέμπει στη γεωγραφική θέση του Βαθύπεδου.
Το Βαθύπεδο ήταν ένα από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής που επλήγησαν από τον σεισμό του 1967. Πολλοί κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν, στη συνέχεια, στα Γιάννενα, στην Άρτα και στην Αθήνα.