ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Όταν λεγόταν Μούλες

Εικόνα του άρθρου Όταν λεγόταν Μούλες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2024, 18:26
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Πέρδικα είναι ένα χωριό στην περιοχή του Ξηροβουνίου, σε απόσταση 23 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων.

Το χωριό απέκτησε το όνομα «Πέρδικα», το 1953. Μέχρι τότε ονομαζόταν «Μούλες».

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄20, οι Μούλες αποτελούσαν συνοικισμό της κοινότητας Μυροδάφνη (η οποία τότε λεγόταν «Λαγάτορας»). Το 1928, έγιναν ξεχωριστή κοινότητα.

Ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Ευ. Οικονόμου, στο βιβλίο του «Τα οικωνύμια του Νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική εξέταση») αναφέρεται ότι το τοπωνύμιο «Μούλες» από την κοινή νεοελληνική λέξη «μούλα» που είναι το θηλυκό μουλάρι. Ο Οικονόμου αποδέχεται και την άποψη του ιστοριοδίφη Στέφανου Μπέττη ο οποίος αποδίδει το τοπωνύμιο σε αλβανική λέξη που σημαίνει «το στομάχι/η πυτιά των ζώων». «Το όνομά του αλβανικό και στη λαϊκή γλώσσα καλούμε έτσι, και σε πληθυντικό αριθμό, το μουλάρι το θηλυκό. Με το δίκιο τους λοιπόν οι χωριανοί ζήτησαν να αλλάξει το όνομα του χωριού τους και οι γραφειοκράτες δεν τους χάλασαν το χατίρι. Ανεβαπτίσθη, εμυρώθη κτλ και το όνομα αυτού Πέρδικα…» αναφέρει ο Μπέττης («Ονοματολογία των χωριών Νομού Ιωαννίνων»).

Στην Πέρδικα υπάρχει ένα βιωματικό λαογραφικό μουσείο: ένας υπαίθριος χώρος με πέτρινα κτίσματα με χαρακτηριστικά ενός υποτυπώδους ποιμενικού οικισμού της περιοχής. Το παλιό σχολείο φιλοξενεί δε εργαλεία λαϊκού πολιτισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3