ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Όταν το κέρδος είναι πάνω από την κοινή ωφέλεια

Εικόνα του άρθρου Όταν το κέρδος είναι πάνω από την κοινή ωφέλεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2023, 10:55
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Άλλη μια αρνητική απάντηση από τον ΔΕΔΔΗΕ πήρε η ενεργειακή κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Δημ. Υψηλάντη στην Κοζάνη, για τη σύνδεσή της με το δίκτυο.

Η Δημοτική Ενότητα συγκρότησε ενεργειακή κοινότητα (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) και έκανε αίτηση σύνδεσης για φωτοβολταϊκό πάρκο. Ο ΔΕΔΔΗΕ ωστόσο απέρριψε το αίτημα λόγω πληρότητας του δικτύου. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για μια κερδοσκοπική επένδυση, αλλά αυτές έχουν προτεραιότητα στο «σύμπαν» του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, δυστυχώς.

Η Δ.Ε. αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο δήμαρχος κ. Μαλούτας, μας αντιμετώπισε ως «μικροεπενδυτές» και δεν μας έδωσε ιδιαίτερη σημασία, ο περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης μας άκουσε, αλλά δεν έπραξε απολύτως τίποτα. Στο Υπουργείο Ενέργειας οι συνεργάτες της κ. Σδούκου απλά μας είδαν με κατανόηση, ενώ στη ΔΕΗ ούτε που δέχτηκαν να μας απαντήσουν».

Επίσης, τονίζει: «Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι, η πρόταση για συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση δεν βρίσκει ανταπόκριση στους θεσμικούς φορείς της Δυτ. Μακεδονία, ενώ για την κυβέρνηση η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι οι επιδοτήσεις και όχι οι βιώσιμες λύσεις και οι ενεργειακές κοινότητες, των οποίων τον ρόλο συστηματικά υποτιμά. Είναι χαρακτηριστικό πως η ενεργοποίηση των υφιστάμενων πόρων του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις ενεργειακές κοινότητες δεν είναι καν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ οι ενεργειακές κοινότητες προβλήθηκαν, ακόμα και εν μέρει από την κυβέρνηση ως πιθανό «αντίδοτο» για το υπεραυξημένο ενεργειακό κόστος των ΟΤΑ, επί του πρακτέου, οι προσπάθειες συγκρότησης και κατασκευής τους πέφτουν πάνω σε «αγοραίο» τείχος…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back