Δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμα κι αν αυτή γίνεται με διαφορετικούς όρους από ό,τι στο παρελθόν.
Η σχέση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων και της παράταξης της μείζονα αντιπολίτευσης είναι σαν να βρίσκεται συνεχώς σε ένα ναρκοπέδιο, με το προσωπικό στοιχείο, πολλές φορές, να δίνει την παρουσία του. Και όταν τα πράγματα γίνονται προσωπικά, τότε χάνει η πολιτική.
Η αντιπαράθεση μπορεί να φτάσει στα άκρα ακόμα και για το πιο μικρό ζήτημα. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα λόγια δεν περίσσεψαν. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε ένα σοβαρό ζήτημα: η ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων σε τέσσερις Δημοτικές Ενότητες. Μια αντιπαράθεση, όμως, που δεν ήταν επί της ουσίας, σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και νυν και πρώην δημοτική αρχή συμφωνούν στην ιδιωτικοποίηση.
Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε όμως το πεδίο «μάχης» για τα όσα είχαν γίνει επί δημαρχίας Ελισάφ, για όσα υποστήριζε η παράταξη του Θωμά Μπέγκα στην αντιπολίτευση και για τα όσα υποστηρίζει η ίδια παράταξη όντας πια στη διοίκηση.
Αλλά ακόμα και σε αυτό το πεδίο «μάχης», τα πράγματα ξέφυγαν, παρά τις προσπάθειες της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Τασίας Γιογλή.
Καταρχάς, είναι γεγονός ότι ο επικεφαλής της μείζονα αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαγεωργίου είναι από λίγο έως πολύ εριστικός και επιθετικός σχεδόν σε κάθε τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επιστρατεύει δε πολύ τον σαρκασμό. Χτες με το «καλημέρα» και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, καλωσόρισε με σαρκασμό τον δήμαρχο «στα Γιάννενα (σ.σ. λόγω διακοπών) και στην πραγματικότητα».
Ο κ. Παπαγεωργίου, ασκώντας κριτική για τον («κατεπείγοντα») τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων, μίλησε για «πολιτική απάτη» και «πολιτικό τυχοδιωκτισμό». Δύο εκφράσεις βέβαια που δεν είναι ασυνήθεις στον αντιπολιτευτικό λόγο γενικότερα. Οι εκφράσεις αυτές όμως προκάλεσαν και την αντίδραση της προέδρου αλλά και δημοτικών συμβούλων. [στο κακό κλίμα πρέπει να συνέβαλαν και εκφράσεις που ειπώθηκαν εκατέρωθεν, αλλά εκτός μικροφώνου].
Κατά την τοποθέτηση του κ. Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος κ. Μπέγκας είχε αποχωρήσει από τη θέση του και βρισκόταν στο φουαγιέ. Η απουσία του αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαία. Αλλά ο κ. Μπέγκας, κατά την επιστροφή του, φρόντισε να της δώσει νόημα. «Αντιλαμβάνεστε γιατί αποχώρησα την ώρα της τοποθέτησης του κ. Παπαγεωργίου. Είχε σημειολογικό χαρακτήρα» είπε –ένα σχόλιο που θα μπορούσε να το αποφύγει.
Στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Παπαγεωργίου ότι «είναι περαστικός από την αυτοδιοίκηση» και «ότι δεν έχει χωνέψει ακόμη ότι έχει ηττηθεί». Άφησε δε αιχμές εναντίον του ότι δεν συμμετέχει στο «μέτωπο» της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διεκδίκηση πόρων από την κυβέρνηση.
Η αντίδραση του κ. Παπαγεωργίου ήταν έντονη χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές να δηλώνει ευθαρσώς ότι αποχώρησε γιατί δεν θέλει να ακούει δημοτικό σύμβουλο». Στον χαρακτηρισμό «περαστικός από την αυτοδιοίκηση» ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε αρχικά: «Δεν ήξερα ότι θα έπρεπε να είμαι παιδί πολιτικής οικογένειας…». Μίλησε για το δικαίωμα του καθενός να ασχολείται με τα κοινά και διευκρίνισε ότι ασχολείται με την πολιτική από μικρό παιδί: «Δεν θέλησα να διεκδικήσω αξίωμα και όταν το θέλησα, έγινε κάτω από την –ας πούμε- καθοδήγηση του αείμνηστου Μωυσή Ελισάφ».