ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το οσκαρικό «Moonlight» στην «Εξαύδα»

Εικόνα του άρθρου Το οσκαρικό «Moonlight» στην «Εξαύδα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2023, 21:03
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα» καλωσορίζει τη νέα χρονιά με το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Περιθώριο».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν συνολικά έξι ταινίες: «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς, «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν, «The Florida project» του Σον Μπέικερ, «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς, «Το λιμάνι της αγωνίας» του Ηλία Καζάν και «Τα μυθικά πλάσματα του Νότου» του Μπεν Ζέιτλιν.

Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί, είναι το οσκαρικό «Moonlight» (2016) του Μπάρι Τζένκινς. Η προβολή θα γίνει στις 8 και 9 Ιανουαρίου, στις 20:15, στον χώρο της «Εξαύδα» στην οδό Κουντουριώτη 31, στα Γιάννενα (οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ).

Η υπόθεση: H ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός μαύρου άνδρα από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση του κι από τη διαδρομή του από μια διαλυμένη οικογένεια βουτηγμένη στη βία και τα ναρκωτικά στη Φλόριντα σε μια καλύτερη ζωή. Κι αν κάτι καθορίζει την ζωή του περισσότερο κι από την καταγωγή του, μακριά από την ποπ ζωή του φωτογενούς Μαϊάμι στη διαλυμένη από το κρακ γειτονιά του, περισσότερο κι από το bullying του στο σχολείο, αυτό δεν είναι άλλο από τα αισθήματα που τρέφει για έναν συμμαθητή του, αισθήματα που καθώς τα χρόνια περνούν, μεταμορφώνονται σε μια περίπλοκη (κι ερωτική) αγάπη.

Το «Moonlight» συλλαμβάνει τον ήρωά του σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ζωής του και μέσα από αυτές φτιάχνει ένα λυρικό, πορτρέτο του τι  σημαίνει να είσαι μαύρος άνδρας στην Αμερική του σήμερα, ή ακόμη καλύτερα πώς οι άνθρωποι «ριζώνουν» κι αναπτύσσονται, πώς χτίζουν σχέσεις κι έναν εαυτό λειτουργικό και δυνατό, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Πρωταγωνιστούν: Μαχερσάλα Άλι, Σαρίφ Ερπ, Τζανέλ Μονέ, Ναόμι Χάρις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back