Ο Δήμος Ιωαννιτών ενέκρινε χτες τη μετάβαση υπηρεσιών και εργαζόμενων, από το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας –των νομικών προσώπων-, στο νέο, όπου υπάρχει μόνο ο Δήμος.
Η κατάργηση των φορέων δεν συνοδεύτηκε από κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, καθότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, όπως φαίνεται, την ενίσχυση των ΟΤΑ με προσωπικό, αλλά την «οικονομία κλίμακας».
Έτσι, ο Δήμος συνολικά έχει 617 εργαζόμενους-ες, ήτοι 464 ο Δήμος καθαυτός (122 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 40 Τεχνολογικής, 155 Δευτεροβάθμιας και 147 Υποχρεωτικής) και 153 από τα νομικά πρόσωπα (ΠΕ 31, ΤΕ 86, ΔΕ 27, ΥΕ 9).
Το θέμα είναι ότι μια σειρά από καίριες ανάγκες του, καλύπτουν 236 εργαζόμενοι-ες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού προσωπικού.
Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, ο Δήμος χρειάζεται προσωπικό, είναι μια κοινή δήλωση δημοτικών αρχών και αιρετών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Ωστόσο, δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση και τα κενά διαιωνίζονται ή και… καταργούνται.
Αυτό συνέβη και τώρα, καθώς η κυβέρνηση κατάργησε τις κενές οργανικές θέσεις των νομικών προσώπων.
Κώστας Μπαμπασίκας, γεν. γραμματέας Δήμου Ιωαννιτών
Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών Κώστας Μπαμπασίκας, ο Οργανισμός Υπηρεσίας που εισηγήθηκε στο χτεσινό (19/6) δημοτικό συμβούλιο είναι μεταβατικός, όπως υποχρεούται να κάνει ο Δήμος: «Δεν επιτρέπεται καμία μεταβολή, ούτε αύξηση θέσεων, ούτε καινούργια τμήματα, ούτε νέες οργανικές θέσεις» τόνισε.
Αυτό που κάνει ο «μεταβατικός» οργανισμός είναι να ενσωματώσει –έως τις 30/6 όπως υποχρεούνται οι Δήμοι- τις λειτουργίες των νομικών προσώπων που καταργήθηκαν.
Ο κ. Μπαμπασίκας τόνισε ακόμα ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα εξεταστούν οι αλλαγές στις αρμοδιότητες (ή και νέες που θα εκχωρηθούν) και ανάλογα, θα διαμορφωθεί ένας οριστικός οργανισμός, με διεκδίκηση θέσεων κ.λπ.
Ο στόχος της δημοτικής αρχής είναι, όπως διατυπώθηκε, η «ομαδοποίηση διάσπαρτων αρμοδιοτήτων των νομικών προσώπων που καταργήθηκαν για να αποφύγουμε την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και να περιοριστούν οι δυσλειτουργίες».
Πρόσθεσε δε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, «παρατηρήθηκε στους υπό κατάργηση οργανισμούς μια διεύθυνση να συγκροτείται από ένα ή δύο τμήματα ή από γραφεία ή από ένα μόνο τμήμα».
Ενστάσεις και παρατηρήσεις υπήρξαν, τόσο από τους εργαζόμενους-ες που παρενέβησαν, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τη Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς και την παράταξη Ιωάννινα_2023.
Πόπη Γιώτη, εκπρόσωπος εργαζόμενων
Οι εργαζόμενοι-ες τόνισαν ότι η εισήγηση που έλαβαν ήταν διαφορετική από την απόφαση που έλαβε η δημοτική επιτροπή, κάτι που αρνήθηκε ωστόσο ο αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας. Αργότερα, στο ίδιο σημείο επέμενε και η Ελένη Ακονίδου που εισηγήθηκε, εκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι εργαζόμενοι-ες κατέθεσαν διαφωνίες και παρατηρήσεις στον τρόπο που ενσωματώνονται υπηρεσίες του ΟΚΠΑΠΑ, αλλά και για τις αρμοδιότητες των ΚΔΑΠ καθώς και τις δυνατότητες ανέλιξης εργαζόμενων.
Οι συμβασιούχοι που τοποθετήθηκαν ξεχωριστά, ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να δημιουργήσει οργανικές θέσεις στο ύψος των αναγκών, να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να μην γίνει χρήση νομικών μέσων κατά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαγεωργίου άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή γιατί δεν ενσωμάτωσε στο νέο οργανισμό, τον πρόσφατα ψηφισμένο οργανισμό του ΟΚΠΑΠΑ και συνέστησε, στον επόμενο οργανισμό να συμπεριληφθούν οι υποδείξεις και προτάσεις της παράταξής του.
Εκ μέρους της παράταξης Ιωάννινα_2023 ο Βασίλης Κοσμάς πρότεινε, ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας αν αποτελέσει ξεχωριστεί διεύθυνση για μεγαλύτερη ευελιξία.
Τέλος, η Όλυ Τσουμάνη της ΛΑΣΥ τόνισε ότι η παράταξη δεν ψηφίζει τον οργανισμό και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει «συγκρουσιακή διάθεση» με τις κυβερνητικές αποφάσεις.