ΚΟΣΜΟΣ

Οπλοκατοχή στις ΗΠΑ: Αγρότης, λευκός, ρεπουμπλικάνος

Εικόνα του άρθρου Οπλοκατοχή στις ΗΠΑ: Αγρότης, λευκός, ρεπουμπλικάνος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/02/2018, 11:27
ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα θανατηφόρα επίθεση σε σχολείο της Φλόριντα με 17 νεκρούς, επανέφερε το μόνιμο πρόβλημα στις ΗΠΑ: την οπλοκατοχή.  

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, τρεις στους δέκα ενήλικες Αμερικανούς λένε ότι κατέχουν σήμερα όπλο και επιπλέον, το 11% αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν όπλο, αλλά ζουν με κάποιον που έχει. Μεταξύ αυτών που δεν διαθέτουν σήμερα όπλο (69%), περίπου οι μισοί (36%) λένε ότι θα μπορούσαν να δουν τον εαυτό τους να κατέχει ένα στο μέλλον.

Η ιδιοκτησία όπλων είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες από τις γυναίκες και οι λευκοί είναι ιδιαίτερα πιθανό να είναι ιδιοκτήτες όπλων. Κάτοικοι αγροτικών περιοχών, σε ποσοστό 46% δηλώνουν ότι είναι ιδιοκτήτες όπλων, σε σύγκριση με 28% των κατοίκων των προαστίων και 19% στις αστικές περιοχές. Υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές στην πολιτική τοποθέτηση, με τους Ρεπουμπλικάνους να είναι περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό από τους Δημοκρατικούς να κατέχουν όπλο (44% έναντι 20%).

Οι περισσότεροι ενήλικες που κατέχουν όπλα, ήρθαν σε επαφή μαζί τους σε νεαρή ηλικία. Περίπου τα δύο τρίτα των σημερινών ιδιοκτητών πυροβόλων όπλων (67%) δηλώνουν ότι υπήρχαν όπλα στο σπίτι που μεγάλωσαν και 76% αναφέρουν ότι πυροβόλησαν για πρώτη φορά με όπλο πριν από την ηλικία των 18 ετών. Όσοι δεν κατέχουν όπλο είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μεγαλώσει σε σπίτι με όπλα (περί το 40%), αλλά και οι έξι στους δέκα εξ αυτών (61%) λένε ότι έχουν πυροβολήσει με όπλο.

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Οι οκτώ στους δέκα οπλισμένοι, υποστηρίζουν ότι έχουν περισσότερους από έναν λόγους ιδιοκτησίας και 44% έχουν περισσότερους από έναν σημαντικό λόγο. Η προστασία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των επιχειρημάτων, με το 67% των σημερινών ιδιοκτητών όπλων να λένε ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που προσωπικά κατέχουν όπλο. Περίπου τέσσερις στους δέκα λένε το ίδιο και για το κυνήγι (38%), ενώ τρεις στους δέκα αναφέρουν την αθλητική σκοποβολή. Λιγότεροι  δηλώνουν συλλέκτες(13%) ή επαγγελματίες (8%).

ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΑ

Τα δύο τρίτα των ιδιοκτητών όπλων λένε ότι κατέχουν περισσότερα από ένα όπλα, και από αυτούς 29% δηλώνουν ότι κατέχουν πέντε ή περισσότερα όπλα. Περίπου επτά στους δέκα λένε ότι κατέχουν περίστροφο ή πιστόλι (72%), ενώ 62% κατέχουν τουφέκι και 54% καραμπίνα. Μεταξύ αυτών που κατέχουν ένα μόνο όπλο, οι περισσότεροι (62%) λένε ότι το όπλο είναι περίστροφο ή πιστόλι, ενώ πολύ λιγότεροι λένε ότι διαθέτουν τουφέκι (22%) ή καραμπίνα (16%).

Η ιδιοκτησία όπλων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των δημογραφικών ομάδων. Για παράδειγμα, περίπου οι τέσσερις στους δέκα άνδρες (39%) λένε ότι κατέχουν προσωπικά ένα όπλο, σε σύγκριση με 22% των γυναικών. Και ενώ 36% των λευκών αναφέρουν ότι είναι ιδιοκτήτες όπλων, περίπου το ένα τέταρτο των μαύρων (24%) και το 15% των ισπανόφωνων λένε ότι κατέχουν όπλο.

Οι λευκοί άνδρες είναι ιδιαίτερα πιθανό να είναι ιδιοκτήτες όπλων: Περίπου οι μισοί (48%) λένε ότι κατέχουν όπλο, σε σύγκριση με περίπου το ένα τέταρτο στις λευκές γυναίκες και τους μη λευκούς άνδρες (από 24%) και το 16% των μη λευκών γυναικών.

ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΟΠΛΟ

Όπως και το χάσμα μεταξύ των φύλων, η διαφορά στην εκπαίδευση όσον αφορά την ιδιοκτησία όπλων είναι ιδιαίτερα έντονη στους λευκούς. Συνολικά, περίπου τρεις στους δέκα ενήλικες με δίπλωμα γυμνασίου ή κατώτερο (31%) και 34% των ατόμων με κάποια κολεγιακή μόρφωση λένε ότι κατέχουν όπλο. Το ένα τέταρτο των ατόμων με πτυχίο πανεπιστημίου ή υψηλότερη μόρφωση λένε το ίδιο. Από τους λευκούς, περίπου οι τέσσερις στους δέκα με δίπλωμα γυμνασίου ή λιγότερο (40%) ή με κάποια κολεγιακή μόρφωση (42%) είναι ιδιοκτήτες όπλων, σε σύγκριση με περίπου το ένα τέταρτο των πτυχιούχων λευκών (26%). Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο ποσοστό της ιδιοκτησίας πυροβόλων όπλων σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο μεταξύ μη λευκών.

Σε περιφερειακό επίπεδο, 16% των ενηλίκων που ζουν στις βορειοανατολικές πολιτείες λένε ότι διαθέτουν όπλο, περίπου το ήμισυ όσων λένε το ίδιο στις νότιες (36%), στις μεσοδυτικές (32%) και στις δυτικές (31%).

Ο Τζον Όλιβερ πάντως, δεν μασάει τα λόγια του σχετικά με την οπλοκατοχή...

(Πηγές: ΑΠΕ, PRS)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back