ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: Νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου ΟΠΕΚ+: Νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2023, 19:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν την Πέμπτη σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής που θα προσεγγίσουν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για τις αρχές του επόμενου έτους, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία που θα παρατείνει την τρέχουσα εθελοντική περικοπή της, δήλωσαν εκπρόσωποι στο Reuters.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, τα οποία αντλούν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, πραγματοποίησαν εικονική συνάντηση την Πέμπτη για να συζητήσουν την παραγωγή του 2024 εν μέσω ανησυχιών ότι η αγορά αντιμετωπίζει πιθανό πλεόνασμα.

Η παραγωγή τους, η οποία ανέρχεται σε περίπου 43 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αντανακλά ήδη περικοπές περίπου 5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως με στόχο τη στήριξη των τιμών και τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά από άνοδο άνω του 1% νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν στις περικοπές. Τα συμβόλαια αναφοράς του αργού τύπου Brent για το Φεβρουάριο σημείωναν πτώση 3% κάτω από τα 81 δολάρια το βαρέλι στις 1634 GMT. Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα Ιανουαρίου πρόκειται να λήξει την Πέμπτη.

Ο ΟΠΕΚ+ επικεντρώνεται στη μείωση της παραγωγής, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει από το επίπεδο κοντά στα 98 δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις ανησυχίες που καλλιεργούνται για την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2024 και τις προσδοκίες για πλεόνασμα προσφοράς.

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ+ συμπίπτει με την έναρξη της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP28 που φιλοξενείται από το μέλος του ΟΠΕΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back