Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΟΟΣΑ: Δυσοίωνες οι συνθήκες για καινοτομία στην Ελλάδα

Εικόνα του άρθρου ΟΟΣΑ: Δυσοίωνες οι συνθήκες για καινοτομία στην Ελλάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2016, 19:53
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Η διεθνής χρηματοδότηση στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας βαίνει μειούμενη προκαλώντας ανησυχίες για την εξέλιξη των καινοτομιών. 

Μάλιστα η έκθεση προειδοποιεί ότι το ευρύτερο κύμα κατά της παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης μπορεί να έχει στο μέλλον ακόμη πιο αρνητικό αντίκτυπο στην καινοτομία, καθώς η τελευταία ανθεί μέσα σε ένα περιβάλλον ανοικτών συνόρων και ανταλλαγών επιστημόνων και νέων ιδεών.


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, επιχειρείται, μέσα από μια «στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης» (2014-2020), να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του συστήματός παραγωγής καινοτομίας της. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι αν και σταδιακά αυξάνονται οι δαπάνες της χώρας για Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ (0,96% το 2015 από 0,67% το 2008), η Ελλάδα παραμένει ακόμη στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση αναφέρει ότι «αν και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εκπαίδευσης και της έρευνας είναι ισχυρές και ακμαίες, το δημόσιο ερευνητικό σύστημα ως σύνολο είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο από τον παραγωγικό τομέα. 


ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν τείνουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τα ερευνητικά αποτελέσματά τους, όπως φαίνεται και από τον υπερβολικά χαμηλό αριθμό των πατεντών τους».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «ο επιχειρηματικός τομέας έχει ανεπαρκή απόδοση σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α)», ότι «η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού για Ε&Α» και ότι «οι συνθήκες για καινοτομία στην Ελλάδα απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ευνοϊκές».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα στερείται διεθνώς κορυφαίων ιδιωτών επενδυτών σε Ε&Α» και ότι γενικότερα οι ελληνικές εταιρείες δεν διακρίνονται για την καινοτομία τους, ενώ παράλληλα επισημαίνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ενίσχυση της καινοτομίας με διάφορες πρωτοβουλίες.


ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΟΟΣΑ ξεχωρίζει δέκα αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουν το δυναμικό να μεταμορφώσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τα επόμενα δέκα έως 15 χρόνια και στις οποίες οι χώρες θα πρέπει να δώσουν έμφαση. Αυτές είναι οι εξής (χωρίς ιεραρχική αξιολόγηση):

  • Διαδίκτυο των Πραγμάτων
  • Τεχνητή Nοημοσύνη
  • Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων
  • Νευρο-Τεχνολογίες
  • Νανο-Υλικά
  • Συνθετική Βιολογία
  • Μικροδορυφόροι και Νανοδορυφόροι
  • Προωθημένες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας
  • Βιομηχανική παραγωγή με προσθετική διαδικασία-τρισδιάστατη εκτύπωση
  • Τεχνολογία Blockchain
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back