Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το όνομά του ήταν Σων Κόνερι…

Εικόνα του άρθρου Το όνομά του ήταν Σων Κόνερι…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2020, 16:50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κορυφαίος ηθοποιός σερ Τόμας Σων Κόνερι πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Ο Σκωτσέζος που έγινε μεν γνωστός ως «ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ» όλων των εποχών, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένα θεόρατο καλλιτεχνικό μέγεθος.

Ο Κόνερι γεννήθηκε το 1930 στο Εδιμβούργο και στα 16 του κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό. Ο «μεγαλύτερος εν ζωή Σκώτος», όπως ανακηρύχθηκε το 2004, έγινε ο πρώτος επίσημος Τζέιμς Μποντ, όταν άλλοι, όπως ο Ντέιβιντ Νίβεν, αρνήθηκαν να παίξουν το ρόλο.

Έπαιξε σε έξι ταινίες τον ήρωα του Ίαν Φλέμινγκ, αφού πρώτα είχε υποδυθεί τον Μάκβεθ στο «ομώνυμο σκωτσέζικο έργο», αλλά και τον Βρόνσκι στην Άννα Καρένινα.

Επίσης, είχε ένα μικρό ρόλο στο πολεμικό έπος «The Longest Day», την ίδια χρονιά που έπαιξε στο «Δόκτωρ Νο».

Ήταν όμως πολλά περισσότερα. Το έδειξε στο τρομερό αντιπολεμικό δράμα του Σίντνεϊ Λιούμερ, «The Hill», αλλά και στο αλλόκοτο «Ζαρντόζ» του Μπούρμαν, καθώς και στη «Γέφυρα του Άρνεμ». Από τις τελευταίες μεγάλες του εμφανίσεις ήταν στην «Τελευταία σταυροφορία» ως Χένρι Τζόουνς πρεσβύτερος ή μπαμπάς του Ιντιάνα και την αμέσως επόμενη χρονιά, σε έναν από τους κορυφαίους ρόλους της καριέρας του, ως κάπτεν Ράμιους στο «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη». Εξαιρετικός ήταν επίσης στην κινηματογραφική μεταφορά του «Ονόματος του Ρόδου».

Οι ρέκτες, τον εκτίμησαν και στον «Βράχο» του Μάικλ Μπέι, όπου ο μίστερ Κόνερι έδειξε ότι μπορεί να λάμψει παντού.

Η τελευταία του εμφάνιση ήταν ως Άλαν Κουότερμεϊν στο «League of the Extraodrinary Gentlemen» του 2003. Έκτοτε αποσύρθηκε, με σποραδικούς «δανεισμούς» της φωνής του σε φιλμ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back