ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όμορφα σκοτεινά πλάσματα στη «Σκηνή 125»

Εικόνα του άρθρου Όμορφα σκοτεινά πλάσματα στη «Σκηνή 125»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2024, 18:04
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα λαϊκά παραμύθια –με τον παμπάλαιο μυθικό τους λόγο τις περισσότερες φορές- δεν είναι χαρούμενα. Είναι κατά βάση τρομακτικά, γεμάτα με τελετουργίες και συγκρούσεις, με κανιβαλικά στοιχεία. Σε αυτά σμίγει το φθαρτό με το άφθαρτο. Παραμύθια που θέλουν να σε ταρακουνήσουν, κι όχι να σε καθησυχάσουν.

Δοξασίες, μύθοι, προφορικές ιστορίες που έφτασαν στο σήμερα και που μπορεί να έχουν καλό τέλος, μπορεί όμως κι όχι. Μίλησαν και μιλούν κυρίως για τις δοκιμασίες και για τις απώλειες οι οποίες πάντα υπάρχουν σε κάθε διαδρομή ζωής.

Η «Θεατρική Συμπαιγνία» επέλεξε επτά σκοτεινά λαϊκά παραμύθια, επτά ιστορίες, από διάφορα μέρη του κόσμου, να τις «πει» στη θεατρική σκηνή για το ενήλικο κοινό. Μια παράσταση για την άγρια γυναικεία φύση, για τη βιαιότητα, για τον έρωτα κλπ., με τίτλο «Καημός» όπως λέγεται ένα ελληνικό μαγικό παραμύθι.

Επτά ηθοποιοί πάνω στη σκηνή, επί 80’. Η Κατερίνα Βασιλείου, ο Χρήστος Δημητρίου, η Γιολάντα Καπέρδα, η Στέλλα Κατσαρού, η Τερέζα Παπακώστα (και μουσικός επί σκηνής), ο Βασίλης Σιάφης και η Διονυσία Φειδοπούλου «χτίζουν» έναν κόσμο (λυτρωτικού) τρόμου γεμάτο με εικόνες και ήχους. Όλες και όλοι μαζί, ένα σύνολο, με την καθεμία ή τον καθένα να εναλλάσσεται στους ρόλους που απαιτούν οι ιστορίες. Και με πολλή ενέργεια.

Η Γιολάντα Καπέρδα σκηνοθετεί μια πολύ καλή παράσταση. Σε αυτήν έρχονται να συνταιριάξουν η αφήγηση, ο θεατρικός διάλογος και το σωματικό θέατρο. Μια καλά χορογραφημένη παράσταση, με απαιτήσεις από τους ηθοποιούς. Το μουσικό στοιχείο (μουσική σύνθεση ο Κώστας Κωσταδήμας) έρχεται να «δέσει» απόλυτα με τις κινήσεις-χορούς και να ενισχύσει την ιστορία.

Τα σκηνικά του Χρήστου Κόλλια και τα κοστούμια της Βέρας Εμμανουηλίδου εξυπηρετούν απόλυτα τις ανάγκες της παράστασης και κάθε άλλο παρά λειτουργούν ως διακοσμητικά στοιχεία. Ευρηματικός δε ο τρόπος με τον οποίο κάποια κοστούμια «λένε» την ιστορία.

Η παράσταση θα ανέβει ξανά στις 5, 6 και 7 Απριλίου, στις 21:00.

ΤΤηλέφωνα κρατήσεων: 26513-12830, 6945533242 & 6983749922.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back