Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ομαδική παραίτηση από το Λαογραφικό-Εθνολογικό Μουσείο

Εικόνα του άρθρου Ομαδική παραίτηση από το Λαογραφικό-Εθνολογικό Μουσείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2021, 21:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα 10 από τα 14 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Λαογραφικού-Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης υπέβαλαν την παραίτησή τους στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μεταξύ αυτών, και ο πρόεδρος του Μουσείου, ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος.

Στην επιστολή τους προς την υπουργό, τα 10 μέλη κάνουν λόγο για παρεμβάσεις και για συστηματική υπονόμευση των αποφάσεων και του έργου του διοικητικού συμβουλίου «από προϋπάρχουσες ομαδώσεις μέσα στο χώρο του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. με κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις, που διεκδικούν για τον εαυτό τους ρόλο θεματοφυλάκων ‘πατριωτισμού’. Επικαλούμενοι-ες προσχηματικά τον ‘εθνικό χαρακτήρα’ του Μουσείου, αναλαμβάνουν ρόλο επικυρωτή των φρονημάτων ατόμων και θεσμών και κατηγοριοποιούν πρόσωπα και δράσεις σε ‘πατριωτικές’ και ‘μη πατριωτικές’, αντιμετωπίζοντας το Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. ως ιδιοκτησιακό πεδίο ικανοποίησης προσωπικών και συλλογικών συμφερόντων. Παράλληλα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις κρατικών θεσμών αναφορικά με τη διοικητική και λειτουργική επάρκεια του Μουσείου».

Με άλλα λόγια, οι παραιτηθέντες περιγράφουν την ύπαρξη ενός… άλλου Μουσείου με κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις μέσα στο Μουσείο.

Στην επιστολή τους υπενθυμίζουν με νόημα ότι «ο απώτερος στόχος ενός μουσείου, γενικά, και του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ., ειδικά, δεν περιορίζεται στην απλή συγκέντρωση, συντήρηση, ταξινόμηση και έκθεση αντικειμένων καλλιτεχνικής, ιστορικής, εθνικής, εθνοτικής σημασίας. Ένα μουσείο αποτελεί πλαίσιο κοινωνικοποίησης και χώρο συνομιλίας με τις πολύπλευρες διαστάσεις του παρελθόντος ενεργοποιώντας τους επισκέπτες στη συμμετοχική παραγωγή της γνώσης».

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μας πορευτήκαμε με ευθύνη και δημοκρατικότητα στην αντιμετώπιση πολλαπλών προκλήσεων με στόχο όχι απλώς την υπέρβαση αλλά την εξάλειψη των παραπάνω παθογενειών. Όμως, οι πρόσφατες παρεμβάσεις στο έργο μας υπερβαίνουν κάθε όριο. Έχοντας επίγνωση της βαρύτητας της πράξης μας, παραιτούμεθα ομαδικά για να διαφυλάξουμε την επιστημονική, ακαδημαϊκή και ηθική ακεραιότητα που διέπει το διοικητικό και ερευνητικό μας έργο και το κύρος του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. ως δημοσίου θεσμού. Ευελπιστούμε η απόφασή μας αυτή να οδηγήσει σε μια ριζική επανεξέταση και αναθεώρηση πρακτικών που εκθέτουν το υπουργείο Πολιτισμού» σημειώνουν.

Την επιστολή παραίτησης υπογράφουν τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ.:

Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος

Ιωάννης Μάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αντιπρόεδρος

Ελένη Καλλιμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ταμίας

Ευτυχία Βουτυρά, Καθηγήτρια (αφυπηρετήσασα) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Δημήτρης Αρκούδης, Δικηγόρος

Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ.

Ελευθερία Δέλτσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Βασιλική Κράββα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Σπύρος Γαρουνιάτης, Οικονομολόγος, BSc-MSc-MPhil

Ρωξάνη Κωστατζίκη, Δικηγόρος

Ανδρέας Παπουκίδης, Καθηγητής Φυσική Αγωγής με ειδικότητα στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back