ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ολοκαύτωμα: Ο Πάπας Πίος ΧΙΙ (μάλλον) γνώριζε…

Εικόνα του άρθρου Ολοκαύτωμα: Ο Πάπας Πίος ΧΙΙ (μάλλον) γνώριζε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2023, 23:43
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Πάπας Πίος ΧΙΙ γνώριζε λεπτομέρειες για την προσπάθεια των Ναζί να εξοντώσουν τους Εβραίους στο Ολοκαύτωμα ήδη από το 1942, σύμφωνα με μια επιστολή που βρέθηκε στα αρχεία του Βατικανού, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη θέση της Αγίας Έδρας εκείνη την εποχή ότι οι πληροφορίες που είχε ήταν ασαφείς και ανεπιβεβαίωτες.

Η κιτρινισμένη, δακτυλογραφημένη επιστολή, η οποία αναπαράγεται στην ιταλική Corriere della Sera την Κυριακή, είναι εξαιρετικά σημαντική επειδή ανακαλύφθηκε από έναν εσωτερικό αρχειονόμο του Βατικανού και δημοσιοποιήθηκε με την ενθάρρυνση αξιωματούχων της Αγίας Έδρας

Η επιστολή, με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 1942, γράφτηκε από τον πατέρα Λόθαρ Κένιγκ, έναν Ιησουίτη που συμμετείχε στην αντιναζιστική αντίσταση στη Γερμανία, και απευθυνόταν στον προσωπικό γραμματέα του Πάπα στο Βατικανό, τον πατέρα Ρόμπερτ Λάιμπερ, επίσης Γερμανό.

Ο αρχειοφύλακας του Βατικανού Τζιοβάνι Κόκο δήλωσε στην Corriere ότι η σημασία της επιστολής ήταν «τεράστια, μια μοναδική περίπτωση» επειδή έδειξε ότι το Βατικανό είχε πληροφορίες ότι τα στρατόπεδα εργασίας ήταν στην πραγματικότητα εργοστάσια θανάτου.

Στην επιστολή, ο Κένιγκ λέει στον Λάιμπερ ότι πηγές του επιβεβαίωσαν ότι περίπου 6.000 Πολωνοί και Εβραίοι την ημέρα θανατώνονταν σε «φούρνους των SS» στο στρατόπεδο Μπέλζεκ κοντά στη Rava-Ruska, η οποία ήταν τότε μέρος της κατεχόμενης από τους Γερμανούς Πολωνίας και σήμερα βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία.

«Η καινοτομία και η σημασία αυτού του εγγράφου απορρέει από ένα γεγονός: τώρα έχουμε τη βεβαιότητα ότι η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας έστειλε στον Πίο ΧΙΙ ακριβή και λεπτομερή νέα για τα εγκλήματα που διαπράττονταν εναντίον των Εβραίων», δήλωσε ο Κόκο στην εφημερίδα, το άρθρο της οποίας είχε τίτλο: «Ο Πίος ΧΙΙ γνώριζε».


Και άλλα δύο ναζιστικά στρατόπεδα

Η επιστολή έκανε αναφορά σε δύο άλλα ναζιστικά στρατόπεδα -το Άουσβιτς και το Νταχάου- και υπέδειξε ότι υπήρχαν και άλλα μηνύματα μεταξύ του Κένιγκ και του Λάιμπερ που είτε έχουν χαθεί είτε δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Οι υποστηρικτές του Πίου λένε ότι εργάστηκε παρασκηνιακά για να βοηθήσει τους Εβραίους και δεν μίλησε για να μην επιδεινώσει την κατάσταση των Καθολικών στην κατεχόμενη από τους Ναζί, Ευρώπη. Οι επικριτές του λένε ότι δεν είχε το θάρρος να μιλήσει για τις πληροφορίες που είχε παρά τις εκκλήσεις των συμμαχικών δυνάμεων που πολεμούσαν τη Γερμανία.

Η επιστολή ήταν μεταξύ των εγγράφων που, όπως είπε ο Κόκο, φυλάσσονταν με άναρχο τρόπο στην Κρατική Γραμματεία του Βατικανού και μόλις πρόσφατα παραδόθηκαν στα κεντρικά αρχεία όπου εργάζεται.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Τimes of Ιsrael

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back