ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλοι θέλουν μια καλύτερη πόλη. Αλλά πώς;

Εικόνα του άρθρου Όλοι θέλουν μια καλύτερη πόλη. Αλλά πώς;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2018, 11:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρώτη παρουσίαση-δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με την ακροστιχίδα που θυμίζει κόμικς (ΣΒΑΚ), ήταν σχεδόν όπως όλες οι άλλες, αντίστοιχες διαβουλεύσεις, με τα συν και τα πλην που συνήθως τις διακρίνουν.

Καταρχάς, το θετικό είναι ότι ο κόσμος φαίνεται ότι προτίθεται να συζητήσει τα καθημερινά του προβλήματα στα Γιάννενα, καθώς και ότι αυτά, μπορούν να τύχουν μιας πιο συστηματικής διαχείρισης από τις δημοτικές αρχές. Από την άλλη, οι φορείς που εκπροσωπούν τους πολίτες είναι σχεδόν πάντα οι ίδιοι και οι προτάσεις ή η συζήτηση δεν ξεφεύγει και πολύ από τις ίδιες νόρμες: παρκάρισμα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ποδήλατο, πεζόδρομοι.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, Πέμπτη απόγευμα, ο Χρυσόστομος Ριζομηλιώτης, εκπρόσωπος της εταιρίας που εκπόνησε τη μελέτη, παρουσίασε τα βασικά της σημεία και τα μελλοντικά βήματα.

Στις γενικές του παρατηρήσεις, ήταν ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παίζουν πολύ μικρό ρόλο στις μετακινήσεις, η παράνομη στάθμευση επιδεινώνει την κίνηση, υπάρχουν προβλήματα προσβασιμότητας για ΑμεΑ κ.α. Ο,τι δηλαδή συζητάμε εδώ και πολλά χρόνια, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει (π.χ. πεζόδρομοι). Η μελέτη δεν περιορίζεται σε διοικητικά, αλλά προχωράει μέχρι τα λειτουργικά όρια του Δήμου, όπως είπε ο κ. Ριζομηλιώτης και στο τελευταίο της στάδιο, θα γίνει και η τελική διαβούλευση. Από σήμερα, θα υπάρχει ερωτηματολόγιο διαβούλευσης, προκειμένου να το συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Μέσα στη μελέτη του ΣΒΑΚ υπάρχουν άλλες… δέκα μελέτες, παρόμοιου σκοπού, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από το 1996 μέχρι το 2011 (η τελευταία που λαμβάνεται υπόψη, είναι αυτή για το τραμ στα Γιάννενα). Πρακτικά, σε ένα χρόνο και τρεις μήνες, η μελέτη θα πρέπει να είναι στην τελική της μορφή, για να πάρει την τελική έγκριση.

Μπορείτε να διαβάσετε τα τεχνικά της στοιχεία και τη σκοπιμότητα, εδώ: SVAK.pdf



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back