ΕΛΛΑΔΑ

Ολιγοήμερη αναβολή στις αιτήσεις γονέων για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Εικόνα του άρθρου Ολιγοήμερη αναβολή στις αιτήσεις γονέων για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2016, 22:24
ΕΛΛΑΔΑ

Με καθυστέρηση ολίγων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων των γονέων για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής». 

Η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), που υλοποιεί το πρόγραμμα, προς τους ενδιαφερόμενους γονείς για να υποβάλλουν αιτήσεις επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών στις Περιφέρειες.

Σήμερα εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για το σύστημα υλοποίησης της δράσης αυτής, η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αλλά και από εθνικούς πόρους.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι και φέτος 81.000 και εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, τότε θα καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθούν πρόσθετοι εθνικοί πόροι, ώστε να αυξηθούν οι παρεχόμενες θέσεις, υποσχέθηκαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.


ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό τω παιδιών, καθώς και οι γονείς παιδιών με αναπηρία και άνεργοι.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, κατά μέσο όρο ικανοποιούνται οι αιτήσεις με μέσο ετήσιο εισόδημα περί τις 12.000 – 13.000 ευρώ.

Από τα 175 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος (από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους), τα 100 εκατ. ευρώ προορίζονται για οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (το οποίο καθορίζει η ΕΛΣΤΑΤ) ενώ τα υπόλοιπα απευθύνονται σε όσες το υπερβαίνουν.

Την 1η Αυγούστου θα ανακοινωθούν ποιοι θα λάβουν voucher, το οποίο θα «εξαργυρώσουν» σε ένα από τους περίπου 2.000 δημοτικούς ή 900 ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ή Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρία.


ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ακολουθούν παρακάτω οι σημαντικότερες αλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»:

- Φέτος η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι δεν θα υπάρξει ούτε μια οικογένεια η οποία βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας ή με παιδί με αναπηρία που δεν θα πάρει τη δόση.

- Ακόμη θα έχουμε κατάργηση της τοποθέτησης των παιδιών σε συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς και θεσμοθέτηση της ελεύθερης επιλογής των γονέων.

- Το voucher πλέον δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο (γονέας). Δηλαδή, ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει δομή χωρίς να χάνει το voucher.

- Θα διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός ενισχυόμενων οικογενειών/παιδιών, χωρίς παράλληλα ν' αλλάζουν τα ηλικιακά όρια με βάση τα οποία οι ωφελούμενοι/παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα. 

- Θα απλοποιηθούν ριζικά οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και θα διασφαλιστεί η μηνιαία καταβολή των δόσεων. 

- Καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους. 

- Απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μειώνεται το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της κατάργησης των εγγυητικών επιστολών. 

- Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος (ΕΕΤΑΑ) προσφέρει υπηρεσίες σύζευξης ανάμεσα στις διαθέσιμες θέσεις φροντίδας και τις προτιμήσεις των γονέων. Επισημαίνεται ότι πλέον η σύζευξη δεν είναι δεσμευτική. 

- Απαγορεύεται η επιβολή πρόσθετων τροφείων στους ωφελούμενους. 

Επισημαίνεται ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις υπηρεσίες που καλύπτει το voucher και δεν αφορά επιπλέον δραστηριότητες που διοργανώνει ο παιδικός σταθμός. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3