ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οικοδόμοι: Η απεργία, τα «υπέρ αγνώστων» και η συζήτηση στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Οικοδόμοι: Η απεργία, τα «υπέρ αγνώστων» και η συζήτηση στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2023, 15:58
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι οικοδόμοι απεργούν στις 8 Νοεμβρίου πανελλαδικά και δίνουν ραντεβού για πορεία, στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Στα αιτήματά τους μεταξύ άλλων βρίσκονται η αναγνώριση και διανομή «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κήρυξη ως υποχρεωτικής, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έκτακτο επίδομα για τους πλημμυροπαθείς οικοδόμους της Θεσσαλίας, κ.α.

«Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα ένσημα που χάθηκαν την περίοδο της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο με αποτέλεσμα να βρίσκονται ‘στην κόψη του ξυραφιού’ για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά και όσοι τελικά καταφέρουν να πάρουν σύνταξη, αυτή δεν θα ξεπερνά τα κατώτερα όρια, λόγω των κενών ασφάλισης».

Ειδικά για το θέμα των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, η οποία συζητήθηκε, με εισηγητή τον βουλευτή Ιωαννίνων και πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων, Νίκο Έξαρχο.

Εκεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι οι εισφορές αυτές «χρηματοδοτούν τις συντάξεις των οικοδόμων που βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη». Βεβαίωσε δε ότι ο ΕΦΚΑ έχει εισπράξει περί τα 246 εκατ. ευρώ τα τελευταία 40 περίπου χρόνια, με «υπέρ αγνώστων» ένσημα.

Ωστόσο, ο κ. Έξαρχος ανέφερε ότι ο ΕΦΚΑ ναι μεν εισπράττει τα υπέρ αγνώστων που μειώνουν τη «μαύρη» εργασία, αλλά δεν τα αποδίδει στους οικοδόμους.

«Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και 38 χρόνια είναι δουλεμένα και πληρωμένα από τους οικοδόμους», επεσήμανε στη δευτερολογία του ο κ. Έξαρχος, απαιτώντας «να μη χρηματοδοτούνται με αυτά οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, αλλά να δοθούν στους οικοδόμους που είναι λίγο πριν τη σύνταξη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back