ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι χημικές ουσίες στα πλαστικά είναι, τελικά, πολύ περισσότερες

Εικόνα του άρθρου Οι χημικές ουσίες στα πλαστικά είναι, τελικά, πολύ περισσότερες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2024, 19:39
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τουλάχιστον 3.000 περισσότερες χημικές ουσίες περιέχονται στα πλαστικά -από τις συσκευασίες τροφίμων έως τα παιχνίδια και τις ιατρικές συσκευές- απ' ό,τι εκτιμούσαν προηγουμένως οι οργανισμοί για το περιβάλλον, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη ρύπανση και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Ενώ το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) είχε προηγουμένως εντοπίσει περίπου 13.000 πλαστικές χημικές ουσίες, η έκθεση από ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων διαπίστωσε περισσότερες από 16.000 χημικές ουσίες στα πλαστικά -το ένα τέταρτο των οποίων θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Η έκθεση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Νορβηγικό Συμβούλιο Έρευνας, έρχεται καθώς οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης παλεύουν με την κατάρτιση της πρώτης παγκόσμιας συνθήκης για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης πλαστικής ρύπανσης, καθώς κάθε χρόνο παράγονται περίπου 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων.

«Όταν εξετάζουμε ... τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, συνήθως βρίσκουμε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χημικές ουσίες σε ένα μεμονωμένο πλαστικό προϊόν», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Μάρτιν Βάγκνερ, περιβαλλοντικός τοξικολόγος στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Ενώ η βιομηχανία πλαστικών έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε παγκόσμια συνθήκη θα πρέπει να προωθεί την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού, η αντιμετώπιση μόνο των πλαστικών αποβλήτων δεν είναι αρκετή για την προστασία των ανθρώπων, δήλωσαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι επιστήμονες επισήμαναν την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το ποιες χημικές ουσίες περιέχονται στα πλαστικά,  συμπεριλαμβανομένων των ανακυκλωμένων προϊόντων.

Το ένα τέταρτο των χημικών ουσιών που εντοπίστηκαν στερούνται βασικών πληροφοριών σχετικά με τη βασική χημική τους ταυτότητα, αναφέρει η έκθεση.

Μόνο το 6% των χημικών ουσιών που περιέχονται στα πλαστικά ρυθμίζονται διεθνώς. Χωρίς ρυθμιστική πίεση, «δεν υπάρχει κίνητρο να γνωστοποιηθεί τι περιέχουν τα πλαστικά», είπε.

Αυτό είναι κάτι που μια συνθήκη για τα πλαστικά θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπισή του. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τον επόμενο μήνα στην Οττάβα του Καναδά, με στόχο την οριστικοποίηση της συνθήκης τον Δεκέμβριο στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back