Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Εικόνα του άρθρου Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2019, 23:17
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η προεκλογική αυτή περίοδος ήταν δύσκολη και μεγάλη. Οι αντοχές δοκιμάστηκαν σε πολλά επίπεδα. Δεν ήταν όμως μια καλή προεκλογική περίοδος. Ήταν γεμάτη με ένταση στην κοινωνία, που ως έναν βαθμό την απαιτούν και προϋποθέτουν οι «πολωτικές» εκλογές. Ήταν ένας ιδιαίτερος «διχασμός», με «μάχες» και στα εσωτερικά των παρατάξεων και στο παρασκήνιο των εκλογών και με πολύ επικοινωνιακή δράση. Τα social media και η «γραμμή» ενός καλού προφίλ για τους υποψηφίους, επιτυχημένη ή μη, επικράτησαν των όποιων πολιτικών προτάσεων των παρατάξεων.

Οι τοπικές εκλογές πάντα έχουν όμως και ένα προσωπικό χαρακτήρα. Δεν είναι απαραίτητα επιλήψιμο. Η περίπτωση του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη έχει αποδείξει περίτρανα ότι οι προσωπικότητες μετράνε. Όπως μετράει και η διαχειριστική ικανότητα, που θεωρεί ο πολίτης ότι έχει ένας υποψήφιος δήμαρχος.

Ο Μωυσής Ελισάφ είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γιαννιωτών. Μια δυνατή προσωπικότητα που έχει και διεθνή αναγνώριση για το επιστημονικό του έργο. Πέραν των όποιων συμβολισμών συνοδεύουν την εκλογή του, ο κ. Ελισάφ δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος της πόλης των Ιωαννίνων, που εκλέχτηκε για να είναι επικεφαλής του νέου σχήματος διοίκησης όπως αυτό επιβάλλεται πια από το σύστημα της απλής αναλογικής και τον «Κλεισθένη».

Σε αυτό το επίπεδο εξουσίας, οι «περγαμηνές», οι προσωπικότητες και οι συμμαχίες, πάντα δοκιμάζονται.

Η παράταξη του κ. Ελισάφ και ο ίδιος καλλιέργησαν πολλές προσδοκίες για το μέλλον της πόλης. Το ίδιο βέβαια έκαναν και άλλοι δήμαρχοι στο παρελθόν. Ο κ. Ελισάφ έχει μια ευκαιρία που δεν είχαν όμως άλλοι δήμαρχοι. Να φτιάξει την καλύτερη «μαγιά», να δημιουργήσει ένα σχήμα διοίκησης με όσο το δυνατόν πιο αξιόλογους ανθρώπους αφού φυσικά καταφέρει να εξομαλύνει τις πάσης φύσεως αντιθέσεις. Αν και είναι ακόμα νωρίς για συμμαχίες, άλλοι βλέπουν σύμπραξη με τις κεντροδεξιές δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου κι άλλοι σύμπραξη με τις κεντροαριστερές δυνάμεις. Σημαντικό ρόλο βέβαια στην όποια εξέλιξη αναμένεται να έχει και το τι μέλλει γενέσθαι σε κεντρικό επίπεδο, ιδίως στις εθνικές εκλογές– ενδεικτικά το όποιο μέλλον του ΚΙΝΑΛ έχει τη σημασία του, δεδομένου ότι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δύο παρατάξεων ανήκουν στον χώρο του ΚΙΝΑΛ (το παράδοξο των Ιωαννίνων, όπου το ΚΙΝΑΛ από άποψη προσώπων στο δημοτικό συμβούλιο… θριαμβεύει).

Όπως και να ‘χει, οι πολιτικές έχουν τη σημασία τους. Και πρέπει να την έχουν: αυτές είναι που καθορίζουν το πώς θα φτιαχτεί το μέλλον μιας πόλης και με ποιους όρους. Και εκεί οι συμφωνίες πρέπει να είναι συμφωνίες κυρίων, και με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον.


* Φωτογραφία: typos-i.gr

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back