ΒΙΒΛΙΟ

Οι πόρτες που... προσπερνάμε

Εικόνα του άρθρου Οι πόρτες που... προσπερνάμε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2017, 11:45
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με δύο εκδόσεις υποδέχεται το νέο έτος το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή. Πρόκειται για το νέο βιβλίο της Νίτσας Συνίκη-Παπακώστα με τίτλο «Το Νησί των Ιωαννίνων» και την καθιερωμένη πια ημερολογιακή έκδοση.

Για το ημερολόγιο του 2018, το Ίδρυμα επέλεξε αυτή τη φορά να αναδείξει τις εξώθυρες ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων της πόλης. Όπως αναφέρεται και στο εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου, οι θύρες των κατοικιών του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου στα Γιάννενα έχουν μεγάλη μορφολογική ποικιλία. Άλλες είναι μονόφυλλες και άλλες δίφυλλες, ανάλογα με το μέγεθος κάθε κτίσματος και την αρχιτεκτονική του διαμόρφωση. «Η πόρτα φανερώνει την κοινωνική θέση του ιδιοκτήτη της, την επιθυμία του ενοίκου του να κοσμήσει και να αναδείξει την κατοικία του, ακόμη και αν αυτή είναι ένα μικροαστικό ή ταπεινό οικοδόμημα» τονίζεται.

Η δεύτερη έκδοση για «Το Νησί των Ιωαννίνων» περιλαμβάνει 33 σχέδια της Νίτσας Συνίκη-Παπακώστα ζωγραφισμένα με σινική μελάνη. Τα σχέδια συνοδεύονται από κείμενα που παραπέμπουν στην αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών, στα επαγγέλματα και τον τρόπο της ζωής των Νησιωτών μέχρι τη δεκαετία του '70.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back