ΑΛΜΠΟΥΜ

Οι μαύρες μέρες των Depeche Mode

Εικόνα του άρθρου Οι μαύρες μέρες των Depeche Mode
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2024, 13:49
ΑΛΜΠΟΥΜ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 17 Μαρτίου του 1986, 38 χρόνια πριν δηλαδή (μπρρρ…) οι Depeche Mode κυκλοφόρησαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους, καθώς και ένα από τα πιο επιδραστικά στον συνθ ήχο: το Black Celebration.

Μέχρι τότε είχαν ήδη τέσσερα άλμπουμ και αρκετές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων το Some Great Reward του ’84 και το Construction Time Again, όπου ο διαβολικός Μάρτιν Γκορ «έσπερνε» χιτάκια που δημιουργούσαν φήμη, χρήμα και… compilations.

Το Black Celebration ήρθε μετά από δύο τέτοιες συλλογές και ήθελε να είναι πιο dark. Τω καιρώ εκείνω, το dark wave ήταν στα πολύ πάνω του και ο Γκορ ήθελε κάτι λιγότερο από το People are People και κάτι περισσότερο από το Master and Servants.


Έτσι λοιπόν προέκυψε το Black Celebration που είχε αρκετές συλλογικές συνθέσεις, και τους Γκάχαν-Γκορ σε μεγάλα κέφια και στα φωνητικά.

Τα δύο ρητορικά ερωτήματα, τα «A Question of Lust» και «A Question of Time» είναι επιβλητικά, όπως επίσης και το Fly on the Windscreen και φυσικά, το Stripped.

Το άλμπουμ είναι η χαρά του sample, όπου περνάνε μεταξύ άλλων μηχανές, ο Τσώρτσιλ κ.α., αλλά και του Άντι Φλέτσερ, μακαρίτη εδώ και μερικά χρόνια.

Το άλμπουμ, παρότι δεν έπεισε ιδιαίτερα τους κριτικούς, έγινε ένα από τα κλασικά ανάμεσα στο πλήθος πιστών των Depeche Mode, αλλά και ένα πρότυπο για τύπους σαν τον Τρεντ Ρέζνορ και αργότερα, τους Rammstein, που απέδωσαν και φόρο τιμής με μια διασκευή στο Stripped.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back