ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι μαθητές του Λυκείου Ανατολής για τους σχολικούς αγώνες

Εικόνα του άρθρου Οι μαθητές του Λυκείου Ανατολής για τους σχολικούς αγώνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2018, 13:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Απαντώντας στην ανακοίνωση της διευθύντριας του Γενικού Λυκείου Ανατολής σχετικά με την απουσία του σχολείου από τους σχολικούς αγώνες, το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου διευκρινίζει τα εξής: «Από το Νοέμβριο είχαν συγκροτηθεί ομάδες για τα ομαδικά αθλήματα και είχαν εκδηλωθεί επιθυμίες για ατομικά αθλήματα. Πριν την πρώτη κατάληψη (στις αρχές Δεκεμβρίου), θεωρούνταν δεδομένη η συμμετοχή των μαθητών του σχολείου στους σχολικούς αγώνες και μάλιστα η ομάδα ποδοσφαίρου είχε προχωρήσει στην προμήθεια συγκεκριμένων ενδυμασιών, με προσωπικά έξοδα των μαθητών. Μετά τη λήξη της πρώτης κατάληψης, οι μαθητές έλαβαν τη διαβεβαίωση - υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις». Συνεχίζουν αναφέροντας ότι στη συνέχεια ο αρμόδιος εκπαιδευτικός ενημέρωσε ότι το σχολείο δεν θα πάρει μέρος και ότι «μετά από συνεχείς παρακλήσεις, άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ελπίδες. Τελικά, αφού παρήλθε η προθεσμία για υποβολή αίτησης, την επόμενη μέρα, δήλωσε ότι δεν υποβλήθηκε έγκαιρα η σχετική αίτηση». Το συμβούλιο απευθύνθηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και όπως αναφέρει, η απάντηση που πήρε από τον εκεί υπεύθυνο ήταν ότι το σχολείο δεν συμμετέχει γιατί «είναι εντολή της διευθύντριας επειδή κάναμε κατάληψη». Καταλήγουν ως εξής: « Σήμερα δείχνουμε καλή θέληση και σταματάμε την κατάληψη. Ελπίζουμε σε γενική αλλαγή του κλίματος συνεργασίας, για το καλό και την ηρεμία όλων».

Προβληματισμούς διατυπώνουν και οι γονείς-κηδεμόνες σε δικό τους κείμενο: «Η θέση μας (όπως και κάθε εκπαιδευτικού) δεν είναι απέναντι από τα παιδιά αλλά δίπλα τους. Να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες τους, να τους ακούμε, να τους σεβόμαστε ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί τους, να προσπαθούμε με την πειθώ να προτείνουμε λύσεις. Απειλές, τιμωρίες απαξιωτικές εκφράσεις και εκβιασμοί θεωρούμε ότι είναι και αντιεπιστημονικά και ξένα με το σχολείο, με την έννοια της εκπαίδευσης και τη διαπαιδαγώγηση ελεύθερων και δημοκρατικών προσωπικοτήτων. Η επιβολή δύναμης είναι αδυναμία» αναφέρουν. Παρατηρούν επίσης ότι «ότι έχει διαρραγεί η ομαλή σχέση όλων των φορέων που συνθέτουν τη σχολική κοινότητα: Διεύθυνσης σχολείου-εκπαιδευτικών-μαθητών-γονέων. Παρατηρείται σοβαρή αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ τους. Τα ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι: γιατί αυτή η κατάσταση, τι φταίει; Αν δεν απαντήσουμε έγκαιρα στο ερώτημα και δεν το αντιμετωπίσουμε, απλά κρύβουμε το πρόβλημα, το οποίο έτσι θα διογκώνεται και θα εκδηλώνεται ανεξέλεγκτα».

Η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να συναντηθεί ο σύλλογος με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας και την περιφερειακή διευθύντρια και να τους ζητήσει να συγκληθεί άμεσα διευρυμένο σχολικό συμβούλιο στο οποίο εκτός από τους φορείς του (Σύλλογος Διδασκόντων, Σύλλογος Γονέων, 15μελές) θα συμμετέχουν ο σχολικός σύμβουλος Παιδαγωγικής ευθύνης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας, η περιφερειακή διευθύντρια και εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων του Δήμου. Στόχος της σύσκεψης αυτής θα είναι η ειλικρινής προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με αυτοκριτική, κατάθεση προβληματισμού, απόψεων καθώς και δέσμευση ως προς την εφαρμογή των λύσεων που θα αποφασιστούν».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back