Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο φορέας διαχείρισης, η λίμνη και οι πρώην δήμαρχοι

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2019, 19:59
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών είναι μια πονεμένη ιστορία. Από τη στιγμή που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν μια αυτοτελή πηγή χρηματοδότησης, έγιναν έρμαια της διάθεσης της κάθε ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο που ο κάθε Φορέας Διαχείρισης αγωνίζεται κάθε χρόνο να εκπονήσει ένα πρόγραμμα δράσης, με λιγοστά κονδύλια, ενώ κατά περιόδους το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης είναι αβέβαιο. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και με την έννοια της αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας να ταυτίζεται σχεδόν αποκλειστικά με τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού από τους ασκούντες την εξουσία, η ουσία της προστασίας του περιβάλλοντος έχει ξεχαστεί.

Ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας είναι ένας φορέας που από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε, δημιούργησε προσδοκίες. Με την πάροδο των χρόνων όμως ο ρόλος του υποβαθμίστηκε. Οι όποιες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του κατέληξαν να έχουν σημασία μόνο σε επίπεδο γραφειοκρατικών υποχρεώσεων του κάθε φορέα υλοποίησης ενός έργου.

Σε αυτόν τον Φορέα Διαχείρισης, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να ορίσει πρόεδρο τον πρώην δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο. Ο συγκεκριμένος Φορέας, έχει ξαναζήσει πρώην δήμαρχο στην προεδρία του. Πριν από μια δεκαετία περίπου, πρόεδρος ήταν ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Τάσος Παπασταύρος, ο οποίος άφησε πίσω του ένα αυθαίρετο κτίσμα στην περιοχή του Περάματος για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων. Και τώρα πάλι ένας πρώην δήμαρχος... (λες και η θέση του προέδρου του Φορέα είναι τιμητική για πρώην δημάρχους). 

Ο κ. Φίλιος είναι ένας πολιτικός που ξέρει καλά τη λίμνη, που ξέρει πολύ καλά τη διοίκηση και που ξέρει πολλούς ανθρώπους στη σωστή θέση. Όλα αυτά είναι προσόντα. Μόνο που στο βιογραφικό σημείωμα του κ. Φίλιου υπάρχει και ο στίβος θαλάσσιου σκι στην Αμφιθέα, ένα έργο που έγινε επί δημαρχίας του με εκ υστέρων νομιμοποίηση των εργασιών. Το παρελθόν αυτό δεν είναι και πολύ μακριά.

Όπως πολύ μακριά, δεν είναι και το χρονικό όριο για την υποβολή προτάσεων στο υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη. Το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναμενόταν από το καλοκαίρι, ορίστηκε τώρα. Και είναι αυτό που θα καταθέσει τις προτάσεις του επί του σχεδίου. Μπορούν τα πράγματα να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτερα; Θεωρητικά, ναι. Στην πράξη, όχι (με ή χωρίς πρώην δήμαρχο). Τον Φορέα Διαχείρισης όλοι τον θέλουν ελεγχόμενο. Όπως και τη λίμνη, ο καθένας τη θέλει δική του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back