ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι επιχορηγήσεις του κ. Τασούλα…

Εικόνα του άρθρου Οι επιχορηγήσεις του κ. Τασούλα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2023, 15:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Aπό τις αρχές του 2020 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου του 2023, ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας έχει υπογράψει δεκάδες αποφάσεις για επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων, συνδέσμων, αδελφοτήτων, συλλόγων χωριών, ιδρυμάτων, κοινωφελών επιχειρήσεων, Μητρόπολης και Δήμων, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εκλογική του περιφέρεια.

Το ύψος δε των επιχορηγήσεων μέσα σε αυτά τα χρόνια φτάνει κατ' εκτίμηση σε 800.000 ευρώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του «Τύπου Ιωαννίνων» όπως αυτά προκύπτουν από την «Κοινοβουλευτική Διαφάνεια». Και τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τη θεματική ενότητα «ιγ) πράξεις επιχορηγήσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 135 (πρώην άρθρα 141/129) του παρόντος Κανονισμού».

Υπάρχουν κι άλλες επιχορηγήσεις τις οποίες έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο κ. Τασούλας, όπως οι ανασκαφικές εργασίες στο βουλευτήριο του ιερού της Δωδώνης, και οι οποίες εκτιμάται ότι εμπίπτουν σε άλλη θεματική ενότητα ή ακολουθείται διαφορετική διαδικασία.

Το 2020 και το 2021, οι επιχορηγήσεις προς συλλόγους κι άλλους φορείς δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, σε γενικότερο επίπεδο, λόγω και της πανδημίας.

Το 2022, όμως, παρατηρείται αύξηση του συνολικού ποσού των συγκεκριμένων επιχορηγήσεων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Τασούλας υπέγραψε επιχορηγήσεις ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα. Περίπου το 1/3 του ποσού αυτού -420.000 ευρώ- αφορά την εκλογική περιφέρειά του.

Το 2023, ξεκίνησε… δυναμικά για το νομό Ιωαννίνων. Από τις αρχές του έτους μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, ο κ. Τασούλας υπέγραψε αποφάσεις για επιχορηγήσεις ύψους 352.500 ευρώ, από τα οποία τα 113.000 ευρώ κατευθύνονται άμεσα ή έμμεσα στην εκλογική του περιφέρεια. Ενδεικτικά, για την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας υπάρχουν αναρτημένες στη «Διαφάνεια» της Βουλής δύο αποφάσεις επιχορήγησης. Μία ύψους 20.000 ευρώ για την Πίτα του Ηπειρώτη (και τη φιλοξενία Βορειοηπειρωτών) και μία 18.353 ευρώ. Η δεύτερη αυτή επιχορήγηση, όπως σημειώνεται στην απόφαση, θα δοθεί από τη Συνομοσπονδία στην «Ομόνοια» για την επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό των κεντρικών γραφείων της στους Αγίους Σαράντα Αλβανίας.

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια και δύο μήνες, ο κ. Τασούλας έδωσε χρήματα σε ιδιωτικά μουσεία, σε ιδρύματα για την κάλυψη λειτουργικών τους αναγκών, όπως είναι τα γηροκομεία, για μελέτες ή παρεμβάσεις σε μονές και ναούς για μικρά και μεγάλα φεστιβάλ (και «φεστιβάλ), για προμήθεια αθλητικού υλικού, για έκδοση βιβλίων και μικρών εφημερίδων, για μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, για δράσεις γενικότερα.

Αρκετές από αυτές τις δράσεις έχουν κάποιο, ευρύτερο πολιτιστικό ή κοινωνικό αποτύπωμα, και έχουν τη σημασία τους άλλες όχι. Όσο για το ύψος της χρηματοδότησης ανά περίπτωση, αυτή κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 65.000 ευρώ. Υπάρχουν περιπτώσεις που μια αδελφότητα ή σύλλογος χωριού έχει πάρει περισσότερα χρήματα από ό,τι το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών –το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 10.000 ευρώ για το συνέδριο για τον μικρασιατικό πολιτισμό και 3.500 ευρώ για τη διοργάνωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Από τους φορείς των Ιωαννίνων που μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έχουν πάρει μεγάλες χρηματοδοτήσεις, συναντά κανείς την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών για την αποκατάσταση του υπαίθριου θεάτρου «Φρόντζος», το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου για την αποκατάσταση της οικίας Φρόντζου, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κόνιτσας για τη δημιουργία Στρατιωτικού Ιστορικού Μουσείου, τον Δήμο Πωγωνίου για την ανάδειξη και αποκατάσταση πέτρινων γεφυριών στον επαρχιακό δρόμο Χάνι Δελβινακίου-Πωγωνιανή, το Φεστιβάλ Δωδώνης.

Σε κάθε περίπτωση, για την υποβολή αιτημάτων εκ μέρους φορέων, συλλόγων και λοιπών δεν φαίνεται να γίνεται κάποια δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Δεν εντοπίστηκε κάποια τέτοια πρόσκληση, τουλάχιστον. Οπότε εύλογα γεννάται το ερώτημα για τις προϋποθέσεις, τους όρους και τα κριτήρια που πρέπει να πληροί το κάθε αίτημα χρηματοδότησης. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το αίτημα χρηματοδότησης απλώς κατατίθεται (από ποιον-α τυγχάνει να γνωρίζει τη διαδικασία) στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής… Και σε τέτοιες περιπτώσεις, το περιθώριο άσκησης προσωπικής πολιτικής είναι μεγάλο.

Για όλες τις επιχορηγήσεις, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις, λαμβάνεται υπόψη από τον πρόεδρο της Βουλής η «ανάγκη συμβολής της Βουλής σε δαπάνες που προορίζονται για την προώθηση εθνικών, πολιτιστικών και κοινωνικών σκοπών».

Μία από τις τελευταίες, νέες αποφάσεις επιχορήγησης που υπέγραψε ο πρόεδρος της Βουλής και η οποία αναδεικνύει το… εύρος των εν λόγω επιχορηγήσεων, είναι η εξής: 10.000 ευρώ στον Σύλλογο Γονέων των Μαθητών Λυκείου Μετσόβου για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής στην Αθήνα (δείτε την απόφαση εδώ)…. Για την «προώθηση εθνικών, πολιτιστικών και κοινωνικών σκοπών» προφανώς…

Σημείωση:  Πριν από δύο ημέρες, η Βουλή των Ελλήνων αναστατώθηκε από μια επιστολή του προέδρου Κώστα Τασούλα με την οποία ο τελευταίος καλούσε τους βουλευτές να του καταθέσουν τις προτάσεις τους για την επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων «ενόψει μάλιστα των εθνικών εκλογών». Σε αυτή την επιστολή, ο κ. Τασούλας σημείωνε ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής έχει αξιοποιήσει ήδη 1 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής «για την κάλυψη των αναγκών του έργου πολιτιστικών συλλόγων της εκλογικής μου περιφέρειας». Η επιστολή ήταν fake, όπως γράφηκε στον αθηναϊκό Τύπο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back