ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Οι δημόσιοι άνδρες να είναι προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο τους»

Εικόνα του άρθρου «Οι δημόσιοι άνδρες να είναι προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο τους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2021, 17:34
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Οι σχέσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τον Δήμο Ιωαννιτών περνάνε μια… ψυχρότητα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή κυρίως δηλώσεις του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Η πιο πρόσφατη, σχετικά με το αν η κατάληψη στην πρυτανεία αποτελεί «ήττα για την ακαδημαϊκή κοινότητα», την οποία ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι την έκανε ως πανεπιστημιακός και όχι ως αυτοδιοικητικός, προκάλεσε ένα νέο γύρο κριτικής.

Τελικά, η «ευθυγράμμιση» του δημάρχου με τις (δια)θέσεις του Υπουργείου Παιδείας δεν είχε συνέχεια, καθώς η κινητοποίηση στην πρυτανεία λύθηκε ήσυχα και χωρίς την επέμβαση αστυνομίας, παρά τις αρχικές, έντονες πιέσεις υπουργών προς τον πρύτανη για το αντίθετο.

Σήμερα, ήρθε και η απάντηση από την πρυτανική αρχή. Ο αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος πρώτα, εξέφρασε την απορία και έντονη διαφωνία του με τη δήλωση του κ. Ελισάφ και είπε ότι «δημιούργησε επιπλέον πίεση που αν δεν υπήρχε η ψυχραιμία εκ μέρους μας, θα μπορούσε να οδηγήσει αλλού».

Πρόσθεσε δε ότι «οι δημόσιοι άνδρες, πρέπει να είναι προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο τους».

Σε ό,τι αφορά την κατάληψη, ο κ. Γεωργάτος τόνισε ότι «η ψυχραιμία μας, η πίστη στο διάλογο και η συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων, επιβραβεύτηκε πλήρως, αποδεικνύοντας ότι τα πανεπιστήμια έχουν από μόνα τους τις δυνατότητες να επιλύουν τα προβλήματά τους».

Είπε ότι οι φοιτητές είχαν συγκεκριμένα αιτήματα, η συμπεριφορά τους ήταν άψογη, ο διάλογος μαζί τους ήταν πολύ καλός και ότι «η λήξη της κατάληψης δεν σημαίνει παραίτηση από τις διεκδικήσεις που προφανώς βρίσκουν σύμφωνη τη σύγκλητο».

Λίγο αργότερα, σε διευκρίνισή του, ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης είπε ότι «ούτε συμπολιτευόμαστε, ούτε αντιπολιτευόμαστε τον Δήμο και τις άλλες αρχές. Το πανεπιστήμιο κρατάει μια θέση στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου όσο μπορεί  σωστή και θα ζητούσε ανάλογη στάση από τις άλλες πλευρές». Είπε επίσης ότι ναι μεν δεν σχολιάζει τη δήλωση του δημάρχου, αλλά αυτή «δεν βοηθάει το πανεπιστήμιο».

Νωρίτερα, ο κ. Αλμπάνης είχε πει ότι το κτίριο παραδόθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, μετά την κατάληψη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back