Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι δάσκαλοι δεν είναι πια περιζήτητοι...

Εικόνα του άρθρου Οι δάσκαλοι δεν είναι πια περιζήτητοι...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2016, 17:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι βάσεις εισαγωγής στα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας έκαναν «βουτιά» - κάτι που αποδίδεται κυρίως στον δραματικό περιορισμό των ευκαιριών για εργασιακή αποκατάσταση (στοπ στους διορισμούς, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο). Το επάγγελμα του δασκάλου ή του νηπιαγωγού -από τα αγαπημένα επαγγέλματα αυτής της χώρας για δεκαετίες- φαίνεται ότι αρχίζει να ξεθωριάζει.

Η «βουτιά» αυτή στοιχίζει πολύ, πάντως, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο είχε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να χτίσει μια πολύ καλή φήμη γύρω από τα τμήματα αυτά.

Ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, κάθε άλλο παρά έκρυψε την απογοήτευσή του. Και πώς μπορούσε να την κρύψει; Τα στοιχεία «μιλάνε» από μόνα τους. Οι βάσεις εισαγωγής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης έπεσαν κατά 3.181 μόρια και οι αυτές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών κατά 3.731 μόρια.

Ο ίδιος απέδωσε την αρνητική πορεία των παιδαγωγικών τμημάτων, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια, στον τρόπο που γίνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις και πιο συγκεκριμένα στον ορισμό του επιστημονικού πεδίου «Επιστήμες της Εκπαίδευσης» και στην απομόνωσή του. «Οι αδυναμίες που εμφανίζονταν και που τέθηκαν το 2013 δύο φορές στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήταν ότι στην ουσία δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τον υποψήφιο, εκτός από τα δύο παιδαγωγικά τμήματα, αφού οι υπόλοιπες επιλογές του συνδέονταν με εξέταση σε ειδικό μάθημα. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι, ενώ μέχρι τώρα ήταν δυνατή η πρόσβαση των υποψηφίων από όλα τα πεδία, σύμφωνα με το νέο πεδίο έπρεπε να εξεταστούν οι υποψήφιοι σε έναν συνδυασμό μαθημάτων που ήταν κατ' ουσίαν αποτρεπτικός γι' αυτούς (αρχαία ελληνικά, ιστορία, μαθηματικά, φυσική κ.λπ.)» τόνισε.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναγνωρίσει ότι τα παιδαγωγικά τμήματα δεν προσφέρουν πλέον στον ίδιο βαθμό, όπως στο παρελθόν, την πολυπόθητη επαγγελματική αποκατάσταση.


Η... ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ιωαννίνων, το οποίο λειτούργησε πρώτη φορά πέρσι, είναι επίσης ένα τμήμα το οποίο δεν κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του. Οι βάσεις εισαγωγής κατά 1.652 μόρια. Ο κ. Καψάλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Τύπου», ανέφερε ότι η Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων ακολούθησε την πορεία αντίστοιχων τμημάτων άλλων πανεπιστημίων. Ως παραδείγματα έφερε τα τμήματα αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (πτώση 1.516 μόρια) και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (2.832). Ως θετικό αξιολόγησε πάντως το γεγονός ότι φέτος η Αρχιτεκτονική θα υποδεχθεί 50 νέους φοιτητές, 20 περισσότερους από πέρσι. Με την ευκαιρία, ο κ. Καψάλης διαβεβαίωσε ότι «το πρόγραμμα σπουδών υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι φοιτητές μας είναι ικανοποιημένοι με το έργο που συντελείται στο τμήμα. Είμαστε αποφασισμένοι να το στηρίξουμε αυτό το τμήμα».

Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) του Πανεπιστημίου είχε μια σημαντική αύξηση στα μόρια εισαγωγής.

Κατά τα άλλα, ο πρύτανης διαβεβαίωσε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους συνολικά νέους 2.930 φοιτητές (όσοι και πέρσι), με τα ζητήματα της στέγασης σε εστίες και σίτισης να βρίσκονται σε καλό δρόμο. Όπως είπε, για τη σίτιση ο διαγωνισμός έχει γίνει, ενώ για τις εστίες επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά φέτος η διάθεση των δωματίων στους παλιότερους φοιτητές θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Άρα, σύντομα, θα είμαστε σε θέση να δούμε και το ζήτημα των πρωτοετών».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back