ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι δακτύλιοι του Κρόνου λάμπουν στη νέα φωτογραφία του Webb

Εικόνα του άρθρου Οι δακτύλιοι του Κρόνου λάμπουν στη νέα φωτογραφία του Webb
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2023, 01:17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν εκπληκτικές λεπτομέρειες για την ατμόσφαιρα του Κρόνου, χρησιμοποιώντας μια νέα εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Στην εικόνα, ο ίδιος ο Κρόνος εμφανίζεται εξαιρετικά σκοτεινός λόγω της σχεδόν ολοκληρωτικής απορρόφησης του ηλιακού φωτός από το μεθάνιο. Οι δακτύλιοι, ωστόσο, παραμένουν φωτεινοί, δημιουργώντας μια «ασυνήθιστη εμφάνιση» του πλανήτη, σύμφωνα με τη NASA.

Τα φεγγάρια του Κρόνου Διώνη, Εγκέλαδος και Τηθύς βρίσκονται στην αριστερή πλευρά, του πλανήτη.

Σύμφωνα με τη NASA, οι παρατηρήσεις του δακτυλιωμένου πλανήτη στο εγγύς υπέρυθρο είναι οι πρώτες για το εξαιρετικά ευαίσθητο τηλεσκόπιο, το οποίο, σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη, παρατηρεί το σύμπαν με μήκη κύματος φωτός μεγαλύτερα από εκείνα άλλων διαστημικών τηλεσκοπίων.

Η εικόνα λήφθηκε με την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας του Webb, γνωστή ως NIRCam, στο πλαίσιο ενός προγράμματος Webb που περιλαμβάνει αρκετές εξαιρετικά βαθιές λήψεις του Κρόνου, σύμφωνα με τη NASA. Οι εκθέσεις αυτές δοκιμάζουν την ικανότητα του Webb να εντοπίζει αμυδρά φεγγάρια γύρω από τον πλανήτη και τους δακτυλίους του.

Οι διαφορές στην εμφάνιση του βόρειου και του νότιου πόλου του Κρόνου είναι φυσιολογικές, σύμφωνα με αμερικανική διαστημική υπηρεσία, καθώς η βόρεια περιοχή βιώνει το καλοκαίρι, ενώ το νότιο ημισφαίριο βγαίνει από το χειμερινό σκοτάδι. Αλλά η πιο σκοτεινή από το συνηθισμένο εμφάνιση του βόρειου ημισφαιρίου θα μπορούσε να οφείλεται σε «μια άγνωστη εποχιακή διαδικασία που επηρεάζει ιδιαίτερα τα πολικά αερολύματα», αναφέρει η NASA.

Φωτογραφία: NASA, ESA, CSA, STScI, Matt Tiscareno (SETI Institute), Matt Hedman (University of Idaho), Maryame El Moutamid (Cornell University), Mark Showalter (SETI Institute), Leigh Fletcher (University of Leicester), Heidi Hammel (AURA). Image processing: J. DePasquale (STScI)



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back