ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν διαστολή του χρόνου στο πρώιμο σύμπαν

Εικόνα του άρθρου Οι αστρονόμοι παρατήρησαν διαστολή του χρόνου στο πρώιμο σύμπαν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2023, 23:37
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι αστρονόμοι παρακολούθησαν το μακρινό σύμπαν να τρέχει σε αργή κίνηση. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται στο πρώιμο σύμπαν το περίεργο φαινόμενο, το οποίο και είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν πριν από έναν και πλέον αιώνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα γεγονότα φαινόταν να εξελίσσονται πέντε φορές πιο αργά όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 1 δισ. ετών, δηλαδή περίπου το ένα δέκατο της σημερινής του ηλικίας, λόγω του τρόπου με τον οποίο η διαστολή του σύμπαντος εκτείνεται στον χρόνο.

«Βλέπουμε τα πράγματα να αλλάζουν περίπου πέντε φορές πιο αργά από ό,τι σήμερα», δήλωσε ο Γκέρεντ Φ. Λιούις, καθηγητής αστροφυσικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Είναι σαν να βλέπουμε μια ταινία σε αργή κίνηση».

Σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, οι αστρονόμοι θα έπρεπε να βλέπουν τα αρχαία κοσμικά γεγονότα να συμβαίνουν πιο αργά από τα σύγχρονα. Το φαινόμενο, γνωστό ως διαστολή του χρόνου, οφείλεται στη διαστολή του σύμπαντος, όπως περιγράφεται στη θεμελιώδη έκθεση του γερμανικής καταγωγής επιστήμονα για τη βαρύτητα το 1915.

Μια συνέπεια του διαστελλόμενου σύμπαντος είναι ότι το φως «τεντώνεται» καθώς ταξιδεύει στον κόσμο, κάνοντας το μήκος κύματος μεγαλύτερο. Το φαινόμενο κάνει τους αρχαίους γαλαξίες να φαίνονται πιο κόκκινοι από ό,τι είναι, ή μετατοπισμένοι στο κόκκινο. Αλλά ο χρόνος παρατείνεται επίσης: αν ένα μακρινό αντικείμενο αναβοσβήνει μία φορά κάθε δευτερόλεπτο, η διαστολή του σύμπαντος διασφαλίζει ότι μεσολαβεί περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο μεταξύ των αναλαμπών μέχρι να φτάσουν στη Γη.

Οι αστρονόμοι έχουν δει στο παρελθόν αστέρια να εκρήγνυνται σε αργή κίνηση, με την αναλαμπή και την εξασθένιση να εκτυλίσσονται με τη μισή περίπου κανονική ταχύτητα, από τότε που το σύμπαν είχε τη μισή σημερινή ηλικία. Αλλά οι προσπάθειες να δουν τη διαστολή του χρόνου στο πολύ πρώιμο σύμπαν παρατηρώντας εξαιρετικά φωτεινούς, μακρινούς γαλαξίες που ονομάζονται κβάζαρ είχαν αποτύχει.

Ο Λιούις και ο συνάδελφός του Δρ. Μπρέντον Μπρίβερ στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ έκαναν λεπτομερείς στατιστικές αναλύσεις σε 190 κβάζαρ που παρατηρήθηκαν σε διάστημα δύο δεκαετιών και διαπίστωσαν ότι σε αντίθεση με προηγούμενες εργασίες, τα κοσμικά γεγονότα φαίνεται να εκτυλίσσονται πολύ πιο αργά στο πρώιμο σύμπαν. Το κλειδί της επιτυχίας τους, που περιγράφεται στο Nature Astronomy, ήταν να βρουν το ισοδύναμο του χτύπου ενός ρολογιού στις πλούσιες και ακανόνιστες φωτεινές απεικονίσεις των κβάζαρ.

Μ επληροφορίες από The Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back