Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Τα έντομα μεταδίδουν ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, ο επιπολασμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 80 χρόνια, καθώς η παγκόσμια θέρμανση τους έδωσε τις θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες στις οποίες ευδοκιμούν.
Η καθηγήτρια Ρέιτσελ Λόου, επικεφαλής της ομάδας για την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης στην Ισπανία, προειδοποίησε ότι τα κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια θα εξαπλωθούν σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας που δεν έχουν επηρεαστεί επί του παρόντος τις επόμενες δεκαετίες.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι φορείς των ασθενειών που μεταφέρουν και εξαπλώνουν την ελονοσία και τον δάγκειο πυρετό μπορούν να βρουν καταφύγιο σε περισσότερες περιοχές, με τα κρούσματα να εκδηλώνονται σε περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι πιθανό να είναι ανοσολογικά ανοχύρωτοι και τα συστήματα δημόσιας υγείας απροετοίμαστα», δήλωσε η Λόου.
Ο δάγκειος πυρετός εντοπίζονταν κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώνουν τις προνύμφες και τα αυγά του εντόμου. Οι μακρύτερες ζεστές εποχές και οι λιγότερο συχνοί παγετοί σημαίνει ότι έχει γίνει η ταχύτερα εξαπλούμενη ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια στον κόσμο και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.
Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό και έχει εγκατασταθεί σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από το 2023: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος, Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ελλάδα και Πορτογαλία.
Mε πληροφορίες από Guardian