πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απίθανες περιπέτειες στο e-ΕΦΚΑ

Εικόνα του άρθρου Οι απίθανες περιπέτειες στο e-ΕΦΚΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2024, 12:49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην «πλατφορμοποίηση» της δημόσιας διοίκησης και της εξυπηρέτησης πολιτών.

Όπως συνήθως συμβαίνει με τα ψηφιακά ζητήματα σε αυτή τη χώρα, τα σημαντικά βήματα έχουν αποθεωθεί και έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης ως «θαύματα», ενώ είναι τα απολύτως αυτονόητα.

Ενίοτε όμως δεν ισχύουν ούτε αυτά, τα αυτονόητα, όπως για παράδειγμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-EFKA.

Εκεί για παράδειγμα, μια δυνατότητα που δίνεται είναι η εξόφληση και η ρύθμιση οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, εκεί που καταλήγουν ληξιπρόθεσμες εισφορές, ρυθμίσεις ταμείων κ.λπ.

Ενώ υπό κανονικές συνθήκες μια ηλεκτρονική πληρωμή σημαίνει αυτόματα ή σε ευσύνοπτο χρονικό διάστημα την εκκαθάριση της οφειλής ή έστω, η ημερομηνία εξόφλησης είναι η στιγμή της πληρωμής και όχι της εκκαθάρισης, στο e-ΕΦΚΑ τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Είναι μια περιπέτεια.

Καταρχάς, οι λογιστές και παροικούντες την πλατφόρμα, γνωρίζουν ότι ποτέ δεν πρέπει να καταβάλλεται ακριβώς η οφειλή, αλλά το ποσό πρέπει να είναι… λίγο μεγαλύτερο. Αν δηλαδή η οφειλή είναι 500 ευρώ, πρέπει να καταβάλλονται πχ 502 ή 503 ευρώ.

Ο λόγος είναι ότι οι μέρες που μεσολαβούν από την πληρωμή στην εκκαθάριση, υπολογίζονται κανονικά στους τόκους υπερημερίας.

Θα ήταν απλό αν το διάστημα ήταν πχ ένα 24ωρο.

Αλλά δεν είναι.

Συνήθως, χρειάζονται 2 ή 3 μέρες για να εκκαθαριστεί η οφειλή. Προσέξτε όμως: Αν στο μεσοδιάστημα ένα ιδιώτης ή μια επιχείρηση χρειαστεί μια ασφαλιστική ενημερότητα για κάποια υποχρέωση ή συναλλαγή του, δεν μπορεί να την εκδώσει, καθότι… δεν φαίνεται ακόμα εξοφλημένη. Θα ήταν ίσως δικαιολογημένο, αν η ενημερότητα έβγαινε από κάποια άλλη υπηρεσία ή πλατφόρμα.

Όχι όμως. Από τo e-ΕΦΚΑ βγαίνει και αυτή…

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μέχρι να εκκαθαριστεί η οφειλή, έχει δημιουργηθεί κάποια άλλη. Οπότε, ξανά από την αρχή…

…και για να ολοκληρωθεί η εμπειρία της ψηφιακής περιπέτειας, μπορείτε απλά να πέσετε σε κάποια αναβάθμιση του συστήματος, κατά την οποία φυσικά δεν μπορείτε να κάνετε κάποια πράξη...


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3