Ένας από τους σταθμούς της περιοδείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα, ήταν ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης. Λίγες ώρες μετά, στη Βίτσα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Πήγαμε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, έναν μοναδικό χώρο που δυστυχώς το επισκέπτονται μόνο 50.000 άνθρωποι τον χρόνο, με ένα κλειστό εντευκτήριο και ένα πωλητήριο που δίνει 10 βιβλία. Δεν είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε […]. Έχουμε σχέδιο για τον τόπο σας, ξέρουμε πώς θα το κάνουμε πράξη». Αυτό το πώς, όμως, δεν το ανέλυσε.
Είναι γεγονός πως ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης (και όχι μόνο το αρχαίο θέατρο) δεν είναι από τους δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα τον περιλαμβάνουν στους «λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους». Δεν είναι κάτι απρόβλεπτο όμως. Ως αρχαιολογικός χώρος, η Δωδώνη δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο λίγα χρόνια, ενώ καθόλου αμελητέο δεν είναι το γεγονός ότι εκτελείται ένα μεγάλο αναστηλωτικό έργο.
Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι το αρχαιολογικό τοπίο της Δωδώνης δεν θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Στα μεγάλα μείον του αρχαιολογικού χώρου, είναι όντως το κλειστό εντευκτήριο, το οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων δεν έχει καταφέρει να μισθώσει, με την αναζήτηση πόσιμου νερού να γίνεται μια δύσκολη αποστολή, αλλά και το πωλητήριο. Ένα φτωχό πωλητήριο το οποίο πότε είναι ανοιχτό και πότε όχι καθώς σε αυτό εργάζονται συμβασιούχοι. Ένα ακόμη μείον είναι βέβαια και η απουσία ή κατά διαστήματα συγκοινωνιακή σύνδεση της πόλης των Ιωαννίνων με τον αρχαιολογικό χώρο.
Το πιο σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με την αντίληψη για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Άλλοι προτάσσουν το αρχαίο θέατρο ως το πιο σημαντικό μνημείο του χώρου, λόγω και της μεγάλης σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία (με ό,τι αυτό συνεπάγεται , π.χ. διοργάνωση δύο φεστιβάλ) και άλλοι «το αρχαιότερο μαντείο του κόσμου». Η απόδοση ενός ενιαίου χαρακτήρα και η επακόλουθη ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας του χώρου είναι το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Πολιτισμού.
*Στη φωτογραφία, το πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης