Τον έντονο προβληματισμό τους για τις χαμηλές πληρότητες του τελευταίου χρονικού διαστήματος καταθέτουν οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων. Ο προβληματισμός τους επιτείνεται από τις «δυσοίωνες προβλέψεις για τους επόμενους μήνες. Κάτι που αν επαληθευτεί, δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο μόνο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και στο σύνολο της τοπικής οικονομίας».
Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, η οποία πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση στις 27 Μαΐου.
Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι οι έλληνες επισκέπτες, που παραδοσιακά στηρίζουν τον προορισμό των Ιωαννίνων, δυσκολεύονται να κάνουν ταξίδια αναψυχής. Παράλληλα έχει μειωθεί, όπως σημειώνεται, και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από ξένους επισκέπτες.
Με τα δεδομένα αυτά, η Ένωση Ξενοδόχων καταθέτει μια σειρά από αιτήματα με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας. Τα αιτήματα αυτά απευθύνονται τόσο σε αρμόδιους υπουργούς όσο και σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb) και η αεροπορική σύνδεση Ιωάννινα-Ηράκλειο, είναι 11. Και έχουν ως εξής:
1. Επίσπευση των διαδικασιών, από πλευράς των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, για τη δημιουργία ενός Οργανισμού Προβολής & Προώθησης του Προορισμού.
2. Επανάληψη της διαφημιστικής καμπάνιας από τον ΕΟΤ για τους ορεινούς προορισμούς εν όψει της νέας χρονιάς (2025) σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού και του εσωτερικού (όπως συνέβη το έτος 2021) και συμμετοχή των ορεινών προορισμών σε στοχευμένες εκθέσεις του εξωτερικού.
3. Άμεση εφαρμογή του άρθρου 111 του Νόμου 4446/2016 για να περιοριστεί το ανεξέλεγκτο φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στα καταλύματα και κανόνες ασφαλείας και ασφαλιστική κάλυψη όσον αφορά την λειτουργία τους, ανάλογες με αυτές που ισχύουν στα ξενοδοχειακά καταλύματα.
4. Ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν στους Ορεινούς Όγκους τα οποία πλήττονται περισσότερο από την ύφεση (επιδότηση μετακίνησης εργαζομένων, επιδότηση μετακίνησης επισκεπτών χαμηλών εισοδημάτων – δικαιούχων Κοινωνικών Προγραμμάτων, επιδότηση κόστους θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες).
5. Άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού άγονης γραμμής της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα-Ηράκλειο.
6. Ένταξη, από πλευράς του ΕΟΤ, του αεροδρομίου Ιωαννίνων στα προγράμματα συνδιαφήμισης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο για την προσέλκυση αεροπορικών πτήσεων και στην περιοχή.
7. Εξεύρεση εξειδικευμένης εταιρείας αεροπορικού μάρκετινγκ για την προσέλκυση πτήσεων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, των Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και των επαγγελματικών Ενώσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό.
8. Άμεση συμμόρφωση από τις ψηφιακές πλατφόρμες κρατήσεων στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ισχύουν και σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες.
9. Διευθέτηση της αναρχίας και της στρέβλωσης που υπάρχει με τους Οργανισμούς Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων. Κατάργηση της ποσόστωσης του 40% όσον αφορά την υποχρέωση για ελληνικό ρεπερτόριο στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων.
10. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και κατάργηση του Τέλους Κλιματικής Κρίσης.
11. Μείωση των δημοτικών τελών και των χρεώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες σε πολλούς Δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων φθάνουν σε δυσθεώρητα ύψη.