Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΤΥΠΟΣ TV

Οι 10 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη το 2021

Εικόνα του άρθρου Οι 10 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη το 2021
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2021, 12:17
ΤΥΠΟΣ TV


Όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, έτσι και το 2021 οι γυναίκες έκαναν ηχηρή την παρουσία τους στα τεκταινόμενα του πλανήτη. Η εικόνα των «σιδηρών κυριών» της φετινής χρονιάς ωστόσο είναι λίγο διαφορετική σε σχέση με αυτήν πριν από μόλις ένα ή δύο χρόνια.

Oι γυναίκες έχουν κερδίσει έδαφος όσον αφορά την εκπροσώπησή τους στο παγκόσμιο επιχειρείν, κάτι που επιβεβαιώνει και η 18η λίστα του Forbes με τις «100 πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο», στην οποία συμπεριλαμβάνονται 40 διευθύνουσες σύμβουλοι -οι περισσότερες από το 2015 και μετά-, που «επιβλέπουν» επιχειρήσεις με έσοδα ρεκόρ της τάξης των 3,3 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, όσο έδαφος κέρδισαν στην επιχειρηματική σκακιέρα το έχασαν αλλού. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με πέρυσι οι γυναίκες αρχηγοί κρατών είναι κατά δύο λιγότερες.

Στα 18 χρόνια που το Forbes καταρτίζει τη συγκεκριμένη λίστα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει βρεθεί εκτός κορυφής μόνο τρεις φορές. Εν όψει της επικείμενης συνταξιοδότησής της, η Μέρκελ έχει την ευκαιρία να αναζητήσει μια νέα πρωτιά, αφού την «τιμή» να ηγηθεί των 100 ισχυρότερων γυναικών του πλανήτη είχε φέτος η δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος MacKenzie Scott. 

Η MacKenzie Scott είναι η τρίτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, αλλά η απόλυτη πρόσβασή της σε αυτά τα χρήματα -και η αποφασιστικότητά της να τα δωρίσει με τρόπο ουσιαστικό και «επαναστατικό»- είναι τα χαρακτηριστικά που την έκαναν να ξεχωρίσει από τον «ανταγωνισμό». 

Sτη δεύτερη θέση η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, η οποία ανέβηκε μια θέση υψηλότερα, σε σχέση με πέρυσι, μετά την ανάληψη και επίσημα των καθηκόντων της, αλλάζοντας θέσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, που πλέον κατατάσσεται τρίτη στη λίστα.

Στις προσωπικότητες που ξεχωρίζουν είναι και η πρόεδρος της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen, η ειλικρινής προσήλωση της οποίας στην ελευθερία και τη δημοκρατία εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης από την Κίνα, την ώθησε 28 θέσεις υψηλότερα, στο νούμερο 9. «Πρέπει να προστατεύσουμε τις κοινές μας αξίες για να διασφαλίσουμε τον ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής μας», δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου.

Ορισμένες γυναίκες της φετινής λίστας, ωστόσο, είδαν τη δύναμή τους να διαβρώνεται το προηγούμενο έτος. Αυτό ισχύει κυρίως για ορισμένες γυναίκες στην Κίνα, όπου η «κατασταλτική πολιτική» του προέδρου Xi Jinping απέναντι στον τεχνολογικό τομέα και την επιχειρηματική δραστηριότητα, οδήγησε σε λιγότερη αυτονομία - και, κατά συνέπεια, σε χαμηλότερες θέσεις προσωπικότητες όπως η Dong Mingzhu της Gree Electric (υποχώρησε κατά 11 θέσεις, στο Νο. 58) και η διευθύνουσα σύμβουλος της Yum China, Joey Wat (έχασε 39 θέσεις, οπισθοχωρώντας στο Νο. 73). 

Ακόμη και το «Στέμμα» δεν έμεινα αλώβητο το 2021, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ κατέβηκε 24 θέσεις και βρέθηκε στην 70ή θέση φέτος, ως απόρροια των περιορισμένων δημοσίων εμφανίσεών της και των μυριάδων σκανδάλων που έπληξαν το Μπάκινγχαμ φέτος (όπως, για παράδειγμα, οι ισχυρισμοί της Δούκισσας Meghan Markle για ρατσιστική μεταχείριση).

Παρότι, βέβαια, οι γυναίκες της 18ης ετήσιας λίστας των «100 πιο ισχυρών γυναικών στον κόσμο» προέρχονται από συνολικά 30 χώρες και περιοχές, και δραστηριοποιούνται την οικονομία, την τεχνολογία, την πολιτική, τη φιλανθρωπία ως την ψυχαγωγία και άλλους τομείς, τις ενώνει η «αίσθηση του καθήκοντος». 

Η Frances Haugen, πρώην υπάλληλος του Facebook και μετέπειτα «πληροφοριοδότης», αλλά και Νο. 100 της φετινής λίστας, δεν σχεδίαζε να δημοσιοποιήσει δεδομένα του πρώην εργοδότη της, αλλά δήλωσε δεν μπορούσε να παραμείνει άπραγη ενόσω η εταιρεία «βάζει τα κέρδη της πάνω από τους ανθρώπους». 

Ή η Taylor Swift (Νο. 78), η οποία δεν «έγραψε» τα πρώτα άλμπουμ της με σκοπό να τα ηχογραφήσει ξανά μια δεκαετία αργότερα, αλλά έπρεπε να το κάνει για να διατηρήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας - και να αποδείξει σε άλλους καλλιτέχνες την αξία της δουλειάς τους.

«Η εμπειρία μας δεν μπορεί να υπαγορευτεί από το τι επιτρέπεται να κάνουμε ή έχουμε άδεια να κάνουμε», λέει η σκηνοθέτις Ava Duvernay (Νο. 80). 

Εάν υπάρχει δε κάτι που μπορεί να περιγράψει όσο το δυνατόν καλύτερα τη φετινή λίστα είναι ότι αυτές είναι οι γυναίκες που ξαναγράφουν τους κανόνες των επιχειρήσεων, των οικονομικών και της πολιτικής. Η δουλειά τους είναι πιο αναγκαία από ποτέ άλλοτε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, https://www.cretalive.gr



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back