ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΟΗΕ: Προετοιμαστείτε για τον ερχομό του Ελ Νίνιο

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Προετοιμαστείτε για τον ερχομό του Ελ Νίνιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2023, 15:40
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν σήμερα Τετάρτη για την αυξανόμενη πιθανότητα εμφάνισης του Ελ Νίνιο τους επόμενους μήνες, τροφοδοτώντας με υψηλότερες θερμοκρασίες τον πλανήτη και ενδεχομένως νέα ρεκόρ καύσωνα.

Η ασυνήθιστα επίμονη Λα Νίνια έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο της μετά από μια τριετία και ο τροπικός Ειρηνικός βρίσκεται σήμερα σε ουδέτερη κατάσταση ENSO (ούτε Ελ Νίνιο ούτε Λα Νίνια).

Υπάρχει πιθανότητα 60% για μετάβαση από την ουδέτερη ENSO σε Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια του Μαΐου-Ιουλίου 2023, και η πιθανότητα αυτή θα αυξηθεί σε περίπου 70% τον Ιούνιο-Αύγουστο και 80% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Παραγωγής Μακροπρόθεσμων Προβλέψεων του WMO και σε εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.

Η Λα Νίνια «λειτούργησε ως προσωρινό φρένο στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας», δήλωσε ο επικεφαλής του WMO Petteri Taalas.

Τώρα, είπε, «ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για την ανάπτυξη του Ελ Νίνιο». Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ισχύ ή τη διάρκεια του επικείμενου καιρικού φαινομένου.

Δεδομένου ότι η επίδραση του Ελ Νίνιο στις παγκόσμιες θερμοκρασίες εκδηλώνεται συνήθως ένα έτος μετά την εμφάνισή του, ο αντίκτυπος θα είναι πιθανότατα πιο εμφανής το 2024, ανέφερε.

Το κλιματικό πρότυπο εμφανίζεται κατά μέσο όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και συνήθως διαρκεί εννέα έως 12 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back