ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΟΗΕ: Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου σημείωσαν νέο ρεκόρ

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου σημείωσαν νέο ρεκόρ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2023, 19:43
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα έφτασε και πάλι σε νέο ρεκόρ πέρυσι χωρίς να διαφαίνεται τέλος στην αυξητική τάση, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ.

Οι παγκόσμιες μέσες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του σημαντικότερου αερίου του θερμοκηπίου, το 2022 ήταν για πρώτη φορά κατά 50% πάνω από την προβιομηχανική εποχή. Συνέχισαν να αυξάνονται το 2023.

Η Γη δεν έχει βιώσει παρόμοια επίπεδα CO2 εδώ και 3-5 εκατομμύρια χρόνια, όταν η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 2-3°C θερμότερη και η στάθμη της θάλασσας ήταν 10-20 μέτρα υψηλότερα από ό,τι σήμερα, δήλωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Οι συγκεντρώσεις των δύο άλλων βασικών αερίων του θερμοκηπίου, του μεθανίου και του οξειδίου του αζώτου, αυξήθηκαν επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop28, η οποία αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.

Τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως ότου οι εκπομπές μηδενιστούν, πράγμα που σημαίνει ότι η παγκόσμια θέρμανση και οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων θα συνεχίσουν επίσης να αυξάνονται.


Ωστόσο, οι χώρες αποτυγχάνουν να υλοποιήσουν σχεδόν κάθε πολιτική που απαιτείται για τη μείωση των εκπομπών, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. 

Η έκθεση αναφέρει, για παράδειγμα, ότι ο άνθρακας πρέπει να καταργηθεί σταδιακά επτά φορές ταχύτερα από ό,τι συμβαίνει για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης.

«Παρά τις προειδοποιήσεις δεκαετιών από την επιστημονική κοινότητα, τις χιλιάδες σελίδες εκθέσεων και τις δεκάδες διασκέψεις για το κλίμα, εξακολουθούμε να κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο καθηγητής Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του WMO.

Η έκθεση του WMO διαπίστωσε ότι η θερμαντική επίδραση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 1990 και 2022, με το CO2 να αντιπροσωπεύει περίπου το 80% αυτής της αύξησης.

Μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου

Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, με ανθρώπινες πηγές τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, τα βοοειδή και τις χωματερές. Τα επίπεδα του μεθανίου αυξήθηκαν και πάλι το 2022 και οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η πρόσφατη επιτάχυνση των εκπομπών μεθανίου μπορεί να οφείλεται στην επίδραση της παγκόσμιας θέρμανσης στους υγροτόπους, δημιουργώντας ένα πιθανό φαινόμενο ανάδρασης.

Η αύξηση των επιπέδων του οξειδίου του αζώτου το 2022 ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτό το αέριο του θερμοκηπίου παράγεται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, την καύση αποβλήτων καλλιεργειών και τη βιομηχανία.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back