ΚΟΣΜΟΣ

OHE: Νέο βέτο των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου OHE: Νέο βέτο των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2024, 19:28
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν και πάλι βέτο την Τρίτη σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, μπλοκάροντας το αίτημα για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Δεκατρία μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του κειμένου που συνέταξε η Αλγερία, ενώ η Βρετανία απείχε. Ήταν το τρίτο παρόμοιο βέτο των ΗΠΑ από την έναρξη των συγκρούσεων στις 7 Οκτωβρίου.

«Η ψήφος υπέρ αυτού του σχεδίου ψηφίσματος αποτελεί υποστήριξη του δικαιώματος των Παλαιστινίων στη ζωή. Αντίθετα, η καταψήφισή του συνεπάγεται έγκριση της βάναυσης βίας και της συλλογικής τιμωρίας που τους ασκείται», δήλωσε ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ Αμάρ Μπεντζάμα στο Συμβούλιο πριν από την ψηφοφορία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ ξεκαθάρισε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ που επιδιώκουν να μεσολαβήσουν για την παύση του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η απαίτηση για άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός χωρίς συμφωνία που να απαιτεί από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους δεν θα επιφέρει μια διαρκή ειρήνη. Αντίθετα, θα μπορούσε να παρατείνει τις μάχες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ στο συμβούλιο πριν από την ψηφοφορία.

Τα αραβικά έθνη, τα οποία υποστηρίζονται από πολλές από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, ζητούν εδώ και μήνες κατάπαυση του πυρός.

Ο πρεσβευτής της Τυνησίας στον ΟΗΕ Τάρεκ Λαντέμπ, ο οποίος προεδρεύει αυτόν τον μήνα της Αραβικής Ομάδας των 22 χωρών, δήλωσε στους δημοσιογράφους του ΟΗΕ την περασμένη Τετάρτη ότι η κατάπαυση του πυρός είναι επείγουσα ανάγκη.

Επεσήμανε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζήτησαν ασφάλεια στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας και αντιμετωπίζουν ένα «καταστροφικό σενάριο» αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προχωρήσει με το σχέδιο που ανακοίνωσε να εκκενώσει τους πολίτες από την πόλη και να μεταφέρει τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στην περιοχή που συνορεύει με την Αίγυπτο, όπου το Ισραήλ λέει ότι κρύβονται μαχητές της Χαμάς.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διαπραγματεύονται για το ψήφισμα που υποστηρίζεται από τους Άραβες εδώ και τρεις εβδομάδες. Η Αλγερία, ο εκπρόσωπος των Αράβων στο Συμβούλιο, καθυστέρησε την ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρισκόταν πρόσφατα στην περιοχή, ελπίζοντας να πετύχει συμφωνία για τους ομήρους. Αλλά το Κατάρ δήλωσε το Σάββατο ότι οι συνομιλίες «δεν έχουν προχωρήσει όπως αναμενόταν». Και η Αραβική Ομάδα αποφάσισε το Σαββατοκύριακο ότι είχε δώσει αρκετό χρόνο στις ΗΠΑ και έθεσε το ψήφισμά της στην τελική του μορφή για ψηφοφορία.

Το τι θα συμβεί μετά την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ μένει να φανεί. Η Αραβική Ομάδα θα μπορούσε να μεταφέρει το ψήφισμά της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία περιλαμβάνει και τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκριθεί. Αλλά σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα της Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικά.

Mε πληροφορίες από Reuters, AP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back