ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: «Η πείνα καταδιώκει τους πάντες» στη Λωρίδα της Γάζας

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: «Η πείνα καταδιώκει τους πάντες» στη Λωρίδα της Γάζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2023, 10:34
ΚΟΣΜΟΣ

Η πείνα επιδεινώνεται μεταξύ των Παλαιστινίων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οργανώσεις αρωγής, καθώς η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζεται να ψηφίσει την Τρίτη για την άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη δίμηνη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Εκατοντάδες ακόμη άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τότε που οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο την Παρασκευή σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε κατάπαυση του πυρός.

Οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και οι κάτοικοι λένε ότι είναι αδύνατο να βρουν καταφύγιο ή τρόφιμα στον πυκνοκατοικημένο παράκτιο θύλακα. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο μισός πληθυσμός λιμοκτονεί.

«Η πείνα καταδιώκει τους πάντες», δήλωσε στο X, η UNRWA, ο οργανισμός του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνος για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Οι κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να φύγουν επανειλημμένα πεθαίνουν από την πείνα και το κρύο καθώς και από τους βομβαρδισμούς, περιγράφοντας λεηλασίες φορτηγών με βοήθεια και ουρανοκατέβατες τιμές.

Από τα αντίποινα του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 18.205 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί σχεδόν 50.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η Γενική Συνέλευση των 193 μελών είναι πιθανό την Τρίτη να εγκρίνει ένα σχέδιο ψηφίσματος που αντικατοπτρίζει τη γλώσσα ενός ψηφίσματος που μπλόκαραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα.

Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτικό βάρος και αντανακλούν τις παγκόσμιες απόψεις.

Ορισμένοι διπλωμάτες και παρατηρητές προβλέπουν ότι η ψηφοφορία θα συγκεντρώσει μεγαλύτερη υποστήριξη από την έκκληση της συνέλευσης του Οκτωβρίου για «άμεση, μόνιμη και σταθερή ανθρωπιστική εκεχειρία».

Φωτογραφία: Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από μέλη της UNRWA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back