Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Βομβάρδισαν κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Βομβάρδισαν κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2016, 14:40
ΚΟΣΜΟΣ

Φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στο πολύπαθο Χαλέπι της Συρίας, βομβαρδίστηκαν από συριακά ή ρωσικά μαχητικά, λίγες ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τουλάχιστον 18 από τα 31 φορτηγά χτυπήθηκαν στην περιοχή Ουρμ αλ Κούμπρα, ενώ τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τα φορτηγά του κόμβοι βρίσκονταν σταθμευμένα σε χώρο που ανήκει στην Ερυθρά Ημισέληνο, όταν πέντε πύραυλοι τα έπληξαν.

«Είμαστε συγκλονισμένοι για το ότι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και αποστολές έχουν για άλλη μια φορά υποφέρει από την βιαιότητα του πολέμου» δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Όλα αυτά, ενώ η Δαμασκός ανακοινώνει το τέλος της εκεχειρίας, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσινγκτον, αλλά και του ΟΗΕ, καθώς, όπως επισημαίνουν, η συμφωνία δεν έγινε με τη συριακή κυβέρνηση, αλλά με τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, πριν τον βομβαρδισμό στην Ουρμ αλ-Κούμπρα, σημείωσε πως «το μείζον τώρα είναι οι Ρώσοι να ελέγξουν τον Άσαντ, ο οποίος προφανώς βομβαρδίζει αδιακρίτως, ακόμη και τις ανθρωπιστικές αποστολές. Ας περιμένουμε μέχρι να συλλέξουμε όλα τα γεγονότα. Ας δούμε πρώτα πού είμαστε και μετά θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

Την οργή του για το περιστατικό εξέφρασε και ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Την Τρίτη το πρωί, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, έχοντας ρωσική υποστήριξη από αέρος, σκότωσαν 40 ενόπλους σε σημεία γύρω από κοντά στο Χαλέπι.

Μία ημέρα πριν, ο ρωσικός στρατός είχε σημειώσει πως θα ήταν παράλογο για τη Συρία να παρατείνει την εκεχειρία μονομερώς, από τη στιγμή που οι δυνάμεις της δέχονται επιθέσεις από τους αντάρτες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back