ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

«Όαση»: πάνω από μισό αιώνα

Εικόνα του άρθρου «Όαση»: πάνω από μισό αιώνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/01/2024, 21:36
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Το κτίριο της «Όασης» αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του αρχιτεκτονικού αποθέματος των Ιωαννίνων, εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον. Φέρει δε τη σφραγίδα του σημαντικού αρχιτέκτονα, Άρη Κωνσταντινίδη, του ίδιου ανθρώπου που σχεδίασε και το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

Η «Όαση», στην κεντρική πλατεία της πόλης, χτίστηκε το 1971, την εποχή που τα Ιωάννινα διατηρούσαν ακόμη στην αρχιτεκτονική τους ένα μίγμα παράδοσης και νεωτερικότητας. Η «Όαση» αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μοντερνισμού, και η σχέση του κτιρίου με τη φυσιογνωμία του δημόσιου χώρου κάθε άλλο αμελητέα ήταν και είναι.

Στην κοινωνική συνείδηση της πόλης δεν έχει καθιερωθεί όμως τόσο ως τόπος μοντερνισμού, όσο ως τόπος καφενείου και εστιατορίου και συνάθροισης.

Η κατασκευή του κτιρίου αυτού της «Όασης», στη θέση άλλου, παλιότερου καφενείου που έφερε το ίδιο όνομα, ξεκίνησε το 1970, επί δικτατορίας. Δήμαρχος ήταν τότε ο Σπύρος Φιλίππου. Αρχιτέκτονας και ο ίδιος, γνώριζε προσωπικά τον Άρη Κωνσταντινίδη: «Όσον αφορά την αρχιτεκτονικήν μελέτην πρέπει να την δώσωμεν εις πεπειραμένον αρχιτέκτονα. Τοιούτος δε, δεν υπάρχει εις Ιωάννινα. Προτείνω τον κ. Άρη Κωνσταντινίδη ο οποίος διετέλεσε διευθυντής των Αρχιτεκτονικών Μελετών του ΕΟΤ, γνωρίζει τα Ιωάννινα καλώς, έχει μελετήσει το κτίριον του Κρατικού Μουσείου της πόλεώς μας και θεωρώ οιούτον ως τον πλέον ενδεδειγμένον».


Τον Αύγουστο του 1973, η νέα «Όαση» ξεκίνησε να λειτουργεί. Για πάρα πολλά χρόνια, ήταν ένα από τα λαϊκά καφενεία-αναψυκτήρια της πόλης και ένα σημείο αναφοράς στη δημόσια σφαίρα, λόγω και της θέσης του, στην κεντρική πλατεία.

Το 2003 δόθηκε μια μεγάλη «μάχη», όταν υπήρξαν κάποια σχέδια «εκσυγχρονισμού», με μια έντονη εμπορευματική στόχευση, από τη μισθώτρια ιδιωτική εταιρία. Τα σχέδια δεν προχώρησαν. Το κτίριο δε του Άρη Κωνσταντινίδη χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ωστόσο, η «Όαση» είχε παρακμάσει ήδη, ενώ οι φθορές στο κτίριο ήταν εμφανείς. Επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου (2010-2015), ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου του Κωνσταντινίδη με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το 2016, η ανακατασκευασμένη «Όαση» άνοιξε ξανά τις πόρτες της, με τον Δήμο Ιωαννιτών να τη μισθώνει σε τοπική εταιρία εστίασης. 

Σήμερα, η «Όαση» έχει να περιμ ένει τη σύνδεσή της (η οποία είχε αποκοπεί πριν από μια 20ετία περίπου) με την κεντρική πλατεία, στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης της τελευταίας.


Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Ιωαννιτών (Ι.Α.Δ.Ι.), Ψηφιακό Αρχείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δ.Ι., φάκ. Καφενείο "Όασις", 1995-1999. 

ΣΧΟΛΙΑ
Σκέπτομαι
Σήμερα, η «Όαση» παραμένει έρμαιο της εταιρείας και των Δημάρχων, από Γκόντα και μετά που στηρίζουν. Περιμένουμε το Μπέγκα να πάρει θέση
Φονιάς
Γιατί δεν κάνετε μια έρευνα σχετικά με χρέη τέτοιων επιχειρήσεων προς την ΔΕΥΑΙ,να δούμε πόσα χρωστάνε κάτι τέτοιες επιχειρήσεις;
ΤΑΝΙΑ
Πότε θα ανοίξει ξανά? Είναι μια πραγματική όαση για την πόλη, στο καλύτερο σημείο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back