Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Θα υλοποιεί και προγράμματα απασχόλησης στο Δημόσιο

Εικόνα του άρθρου ΟΑΕΔ: Θα υλοποιεί και προγράμματα απασχόλησης στο Δημόσιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2016, 13:50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαίωμα σχεδιασμού και υλοποίησης ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης στο δημόσιο που θα απευθύνονται σε μακροχρόνια ανέργους, θα έχει στο εξής ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τροπολογία που προστέθηκε στο σχέδιο νόμου «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».

Βάσει των στοιχείων που έχει στην διάθεση του ο ΟΑΕΔ, οι μακροχρονίως άνεργοι αυξήθηκαν κατά 87.682 μέσα σε ένα έτος.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, τον Σεπτέμβριο του 2016 περισσότεροι από τους μισούς (506.956 ή το 55%) βρίσκονται χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι μακροχρόνια άνεργοι ήταν 419.274.

Κατά την διαδικασία εκπόνησης των προγραμμάτων αυτών που αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ και θα εγκρίνουν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας.

Για τους ωφελούμενους απαγορεύονται η τυχόν παράταση, η σύναψη νέας σύμβασης κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος και η μετατροπή των προσλήψεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Επίσης, στην ΚΥΑ που θα προκύπτει, θα πρέπει να προσδιορίζεται το πλαίσιο του δημοσίου τομέα που θα μπορεί να απασχολήσει τους ωφελούμενους ανέργους και να ορίζονται τα στοιχεία που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της κοινής υπουργικής απόφασης.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), εθνικού και συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, ή από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.

Το ΑΣΕΠ θα εποπτεύει την τήρηση των αρχών της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας των διαδικασιών επιλογής των ανέργων και θα ελέγχει τη νομιμότητα της διαδικασίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back